Voornemen tot last onder dwangsom door inspectie aan Afvalfonds Verpakkingen
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt een voornemen tot last onder dwangsom op aan het Afvalfonds Verpakkingen. In september ontving het fonds al een waarschuwing voor het in 2022 niet halen van het inzameldoel voor plastic flessen: 68% in plaats van het wettelijk vastgestelde inzameldoel van 90%. De ILT is tevreden over de maatregelen die het Afvalfonds gaat nemen, alleen de doorlooptijd tot eind 2026 is onvoldoende onderbouwd en dienen sneller te worden genomen om het inzameldoel te halen.
In september waarschuwde de inspectie het Afvalfonds Verpakkingen dat zij in overtreding is voor het niet halen van het inzameldoel voor plastic flessen. De ILT vorderde gegevens en eiste een plan van aanpak met maatregelen om het inzamelpercentage te verhogen. Dit plan beoordeelde de ILT als onvoldoende. Begin december ontving de ILT het definitieve plan van aanpak van het Afvalfonds met daarin een duidelijke planning van hoeveel extra innamepunten voor plastic flessen er worden gerealiseerd en op welke termijn.
Reactie van de ILT
‘Het Afvalfonds Verpakkingen heeft met het definitieve plan een concrete basis aan maatregelen om de inzamelnorm voor kunststof flessen te halen. Wij zien de constructieve wil van het Afvalfonds om tot een hoger inzamelpercentage te komen. Zo worden er in totaal 5.400 bovenop de bestaande 4.100 punten gerealiseerd om statiegeldverpakkingen in te leveren. Het Afvalfonds geeft echter aan dat het tot eind 2026 duurt voordat alle maatregelen uitgevoerd zijn. Hierdoor zal het Afvalfonds het inzameldoel van 90% over 2023, 2024 en 2025 niet halen.
Het is niet acceptabel dat het inzamelpercentage over deze jaren niet behaald zal worden. De eerste signalen van het niet behalen van de norm waren bij het Afvalfonds al medio 2022 bekend. Het uitvoeren van de plannen kost tijd, dat realiseren wij ons maar al te goed. Omdat het onvoldoende onderbouwd is waarom de termijn tot eind 2026 nodig is, leggen wij een voornemen tot last onder dwangsom op om de inzameldoelen een jaar eerder te behalen: vóór 2026. Dit is ook bedoeld als stimulans om de maatregelen uit het plan van aanpak daadwerkelijk te realiseren.’
Voornemen tot last onder dwangsom
De ILT is voornemens het Afvalfonds een last op te leggen om de plannen voor 2026 te realiseren. Zo staat in het voornemen aan het Afvalfonds om tenminste 700 extra statiegeldmachines in supermarkten en 1.900 extra statiegeldmachines buiten supermarkten voor 1 januari 2026 te realiseren. Indien dat niet of niet tijdig gebeurt, verbeurt het Afvalfonds een dwangsom per niet geplaatste statiegeldmachine. De ILT gelast het Afvalfonds ook om 2.800 terugbetalende innamepunten voor waar consumenten handmatig flessen kunnen inleveren voor 1 januari 2026 te realiseren. Als dat niet of niet tijdig gerealiseerd wordt, verbeurt het Afvalfonds een dwangsom per niet gerealiseerd innamepunt.
De ILT gelast het Afvalfonds in het voornemen ook om voor de jaren 2024, 2025 en 2026 een brede publiekscampagne te lanceren om consumenten voor te lichten om statiegeldverpakkingen in te leveren.
Zienswijze mogelijk
Een voornemen tot last onder dwangsom houdt in dat het Afvalfonds nog de gelegenheid heeft om een zienswijze in te dienen op de last. Op basis van de ingediende zienswijze kan worden besloten dat de last niet wordt opgelegd, kunnen aanpassingen in de last worden doorgevoerd of blijft de definitieve last gelijk aan het voornemen.
Handhaving
De ILT houdt toezicht op de handhaving van de wettelijke voorschriften van het Besluit beheer verpakkingen 2014. Hieronder valt de inzamelnorm voor kunststof drankflessen. Bij onvoldoende voortgang of resultaat zijn verschillende interventies mogelijk. De ILT handhaaft de regels met als doel om het gebruik van plastic te verminderen en hergebruik van grondstoffen te bevorderen. Dat is nodig om te komen tot een circulaire economie.