Flinke verbetering in bediening tachograaf door zomerpendelbuschauffeurs

Afgelopen vrijdag en zondag hield de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een thema-actie waarbij zij zomerpendelbussen controleerde die naar en van Spanje reden. Dit keer stond de inspectie langs de A2 ter hoogte van Maastricht, vlakbij de Belgische grens.

Inspecteurs van de ILT controleren een pendelbus

De ILT ziet een flinke daling in het onjuist bedienen van de tachograaf door zomerpendelbuschauffeurs: 29% in 2024. Bij de thema-actie in juli 2023 was dat nog 44%. Alle gecontroleerde pendelbussen voldeden aan de technische eisen, zoals verlichting, banden, APK en noodhamers. Ook beschikten alle chauffeurs over de verplichte documenten, zoals rijbewijs, code 95, vergunning en reisbladen.

Veilig bestemming bereiken

Elk jaar reizen mensen, vaak jongeren, met een zomerpendelbus naar en van Zuid-Europa. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig op de plaats van bestemming komt, is het belangrijk dat reisorganisaties, busondernemingen en buschauffeurs zich houden aan de regels voor het busvervoer. Met de controles wil de ILT bijdragen aan de veiligheid voor passagiers en medeweggebruikers en de sociale bescherming van de chauffeur en oneerlijke concurrentie tegengaan.

Overtredingen

In totaal constateerde de ILT bij 7 van de 24 gecontroleerde zomerpendelbussen overtredingen in de bediening van de tachograaf. Het ging om kleine overtredingen, namelijk: het niet invoeren van de landcode of grensovergang, geen of verkeerde handmatige invoer van de activiteiten en het niet downloaden van de data na 90 dagen. Voor deze overtredingen gaf de inspectie een waarschuwing. De buschauffeurs kregen ter plekke van de inspecteurs informatie over hoe ze de tachograaf correct moesten bedienen.

Geen bestuurderskaart

1 buschauffeur, ook eigenaar van de busonderneming, had passagiers opgehaald bij diverse opstapplaatsen in Nederland. Tijdens de controle bleek dat hij zonder bestuurderskaart reed, omdat zijn kaart in de tachograaf van een andere bus zat. Deze bevinding kan mogelijk leiden tot een bedrijfscontrole.

Lijndienstbus stilgezet

Op zondag werd een lijndienstbus afkomstig uit Bosnië stilgezet. De buschauffeur vervoerde werknemers die onderweg waren naar hun werklocaties in Nederland. Tijdens de controle bleek dat de chauffeur de verplichte lijndienstvergunning niet bij zich had. De bus mocht pas verder als de vergunning ter plekke kon worden getoond. Daarnaast had de chauffeur een overtreding gemaakt in de bediening van de tachograaf. De reis van Bosnië naar Duitsland had hij als ‘rust’ ingevoerd, terwijl hij ‘overige werkzaamheden’ had moeten invoeren. Hiervoor kreeg de buschauffeur een boete van €1.500,- die hij direct moest betalen, omdat hij niet in de Europese Unie woont.

Internationaal busvervoer

Pendelbussen zijn bussen die vooraf samengestelde groepen vervoeren van bijvoorbeeld Nederland naar Spanje, ook bekend als internationaal ongeregeld personenvervoer. Onder het internationaal geregeld personenvervoer vallen de bussen waarbij route, opstapplaatsen en dienstrooster bekend zijn. Zoals bijvoorbeeld een lijndienstbus. Voor dit vervoer kan iedereen een kaartje kopen en opstappen.