Blikjes zonder statiegeld? Zo liep het af met energiedrank

In maart bleek dat populaire limited edition energiedrank van Red Bull zonder statiegeld werd verkocht in Nederland. Blikjes zonder statiegeld zijn hier illegaal. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) spoorde de importeur op die de blikjes als eerste op de Nederlandse markt bracht. Voor dit ‘milieudelict’ is door het OM een boete opgelegd aan een eenmanszaak.

Roze blikje energiedrank

De ILT ontving in maart een anonieme melding dat er roze blikjes van Red Bull werden verkocht zonder statiegeld. “Blikjes zonder statiegeld en Nederlands statiegeldlogo zijn strafbaar. Daar controleren wij op. Dat doen we niet voor niets. Op deze manier voorkomen we dat er een ongelijke situatie ontstaat voor bedrijven. Ook willen we dat blikjes weer worden ingeleverd en niet bij het zwerfafval terechtkomen”, aldus een inspecteur circulaire economie bij de ILT.

Inspecteur: “De anonieme melder verwees naar een bericht op X. Wij gaan dan op zoek naar de importeur die de blikjes als eerste op de Nederlandse markt brengt. We brengen dan geldstromen in kaart en vragen facturen op. Uiteindelijk bleek dat een eenmanszaak de blikjes in Duitsland had ingekocht. Niet Red Bull, maar de importeur is dan strafbaar.” 

Strafbeschikking door OM

De ILT heeft een verbaal opgemaakt voor een milieudelict. De zaak is daarna overgedragen aan het OM. Het OM heeft de eenmanszaak een strafbeschikking opgelegd van 500 euro. Omdat het gaat om een eenmanszaak (een natuurlijk persoon) is dit een relatief laag bedrag. Maar deze persoon moet rekening houden met een strafblad. Grotere ondernemingen kunnen veel hogere boetes krijgen.

Statiegeld

Op blikjes zit vanaf april 2023 statiegeld. Breng je als importeur specifieke blikjes en flesjes op de Nederlandse markt? Dan moet je zorgen dat het Nederlandse statiegeldlogo erop staat. Dat kan door producten aan te melden bij Statiegeld Nederland.

Handhaving

“We hebben al veel importeurs gevonden die zich niet aan de statiegeldwet houden. Dat is lang niet altijd moedwillig. Soms ontbreekt het aan kennis over de regels rondom statiegeld.  Via handhaving stoppen wij deze overtredingen. De importeurs krijgen dan een bepaalde termijn om de statiegeldregels door te voeren. Doen ze dit niet, dan krijgen ze een last onder dwangsom. Ook kunnen wij strafrechtelijk optreden. Dat doen wij meestal in gevallen dat er niks meer te herstellen valt of als het om grote hoeveelheden gaat die al in de handel zijn gebracht zonder statiegeld”, vertelt de inspecteur van de ILT.

Melding

Als mensen een plastic flesje of blikje kopen waar geen statiegeld op zit, kunnen zij een melding maken bij de ILT. Het helpt dan om een foto van het etiket mee te sturen en aan te geven waar het flesje of blikje is gekocht.