Jaarplan ILT: Beperk schade aan mens en milieu
“We richten ons vooral op de grootste maatschappelijke risico’s om schade aan mens en milieu te beperken. Als onafhankelijk toezichthouder werken wij elke dag aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid. In transport, infrastructuur, milieu en wonen. Soms moeten we daarin scherpe keuzes maken.” Aldus inspecteur-generaal Mattheus Wassenaar in zijn voorwoord over de prioriteiten die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelt in haar jaarplan voor 2025.
De ILT houdt toezicht op meer dan 160 verschillende onderwerpen. Wij willen daar zijn waar het maatschappelijk effect van ons optreden het grootst is. Daarom zetten we ons bijvoorbeeld in voor goed en veilig drinkwater, het verbeteren van de inzameling en recycling van flesjes en blikjes en vóór de aanpak van geluidshinder voor omwonenden van Schiphol. Ook verlenen we vergunningen en voeren we strafrechtelijke onderzoeken uit om misdrijven aan te pakken. Zoals bij ernstige bodemvervuiling, onjuist gebruik van gevaarlijke stoffen of fraude bij woningcorporaties.
Mattheus Wassenaar, inspecteur-generaal van de ILT:
“Ik waardeer het dat het kabinet oog heeft voor goed functionerend onafhankelijk toezicht. De inspectiediensten zijn van grote waarde. Daar horen dan ook voldoende middelen bij. Al kunnen we als inspectie soms minder doen dan we zouden willen. Financiën staan onder druk. Dat betekent dat we de komende jaren nog scherper moeten kiezen om een effectieve toezichthouder te zijn die werkt aan het beperken van maatschappelijke schade aan mens en milieu.”
Volgend jaar
In het jaarplan van 2025 laat de ILT zien wat haar aandachtsgebieden zijn en waar zij haar capaciteit zo effectief mogelijk inzet. Een paar voorbeelden:
- Producenten zijn steeds vaker verantwoordelijk voor de inzameling van afgedankte producten. Deze producten bevatten nuttige grondstoffen voor nieuwe producten. Met scherp toezicht dragen we bij aan hoogwaardig (her)gebruik van deze grondstoffen.
- Ons toezicht op de cybersecurity van essentiële diensten wordt uitgebreid voor luchtvaart-, drinkwater-, haven- en railbedrijven. Mede door geopolitieke spanningen wordt digitale veiligheid steeds belangrijker.
- De constateringen in de signaalrapportage ‘Drinkwater steeds schaarser’ zijn voor de ILT aanleiding om de drinkwaterbedrijven kritisch te volgen en om met de provincies gesprekken te voeren over de invulling van hun zorgplicht om drinkwatervoorraden te beschermen.
- Ook werken we aan verbetering van het stelsel van toezicht, vergunningverlening en handhaving op het gebied van milieu zodat omgevingsdiensten hun werk beter kunnen doen. Bijvoorbeeld om gezamenlijk milieucriminaliteit aan te pakken bij afval of zeer zorgwekkende stoffen.
Mattheus Wassenaar geeft in het jaarplan aan trots te zijn op de inzet, betrokkenheid en deskundigheid van alle 1.600 medewerkers van de ILT. “Zij maken dagelijks het verschil. We blijven streven naar een inspectie die midden in de samenleving staat, haar verantwoordelijkheid neemt, en altijd handelt met oog voor het maatschappelijk belang.”