VTH-onderzoek: coördinatietaak van de provincies kan beter
De Omgevingswet is ingegaan per 1 januari 2024. Provincies hebben volgens de Omgevingswet een coördinerende taak in de uitvoering en handhaving van de wet. In een onderzoek naar de invulling die provincies geven aan deze gecoördineerde uitvoering van hun toezichts- en handhavingstaak, blijkt dat de wetteksten in de Omgevingswet erg ruim zijn opgesteld. Provincies vervullen hun coördinatietaak dan ook zeer verschillend. Aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan, maar provincies én een aantal omgevingsdiensten constateren dat verbeteringen nodig en mogelijk zijn.
Denk hierbij onder meer aan coördinatie en samenwerking op onderwerpen als risicoanalyses, prioritering en de provinciale uitvoerings- en handhavingsstrategie. Ook het bevorderen van de samenwerking in de regio op het gebied van strafrechtelijk toezicht en handhaving leent zich voor meer samenwerking. Deze verbeteringen kunnen ertoe bijdragen dat alle provincies op een doordachte en toetsbare wijze invulling geven aan de coördinatietaak. Dit draagt vervolgens bij aan het beter functioneren van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) milieu.
Leidraad
Deze verbeteringen kunnen het beste door provincies en hun koepelorganisatie IPO (Interprovinciaal Overleg) worden opgepakt door het opstellen van een leidraad of handreiking. Meerdere provincies geven aan dat hier behoefte aan is. Als de provincies hun verantwoordelijkheid niet nemen dan zal de rijksoverheid haar rol pakken als stelselverantwoordelijke.
Doel Omgevingswet
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt, op verzoek van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, het functioneren van het VTH-stelsel milieu. In de Omgevingswet staat, kort gezegd, dat de wet tot doel heeft het leefmilieu te beschermen en te verbeteren. Het VTH-stelsel is gefragmenteerd en versnipperd waardoor dit doel niet of in onvoldoende mate gerealiseerd wordt. De coördinatie- en regietaak van de provincies kan een belangrijke rol vervullen in het beter laten aansluiten van de verschillende partners in het VTH-stelsel. Hierdoor wordt een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en goede omgevingskwaliteit bereikt.