Vorig jaar hoge drinkwaterkwaliteit ondanks grote uitdagingen
In 2023 leverden drinkwaterbedrijven drinkwater van hoge kwaliteit en ze reageerden snel en adequaat op incidenten. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het jaarlijkse rapport Drinkwaterkwaliteit. Het drinkwater voldeed bij 99,9% van de 565.689 metingen aan de gestelde normen.
"Drinkwaterbedrijven bewaken de kwaliteit van het drinkwater met grote zorgvuldigheid", zegt een inspecteur van de ILT. "Met uitgebreide meetprogramma’s controleren ze het drinkwater op meer dan 60 verschillende parameters. Denk aan microbiologische parameters en chemische stoffen, maar ook geur, kleur en smaak. Zo controleren ze of de kwaliteit van het drinkwater na zuivering goed is en blijft tot het bij consumenten uit de kraan komt. Voor al deze parameters voldoet het drinkwater al jarenlang in ongeveer 99,9% van de metingen aan de zeer strenge kwaliteitseisen."
De prestaties van drinkwaterbedrijven zijn opmerkelijk gezien de toenemende druk op de kwaliteit van de bronnen door klimaatverandering en lozingen van verontreinigde stoffen. Ons grond- en oppervlaktewater bevat teveel meststoffen, bestrijdingsmiddelen, PFAS, medicijnresten, microplastics en andere schadelijke stoffen. Deze zomer benadrukte de ILT in een toezichtsignaal dat een betere bescherming van de waterkwaliteit noodzakelijk is.
Ondanks grote uitdagingen zijn de drinkwaterbedrijven erin geslaagd om het water uit het grond- of oppervlaktewater te zuiveren tot een betrouwbaar en hoogwaardig niveau. Om deze kwaliteit te behouden, is voortdurende aandacht en inzet vereist van drinkwaterbedrijven, overheden en andere belanghebbenden.
Overschrijding van de norm
In 2023 verrichtten de drinkwaterbedrijven 565.689 metingen om de kwaliteit van het drinkwater te toetsen. Slechts bij 601 van de metingen (0,1%) voldeed het drinkwater niet aan de norm. Bij 534 van deze normoverschrijdingen ging het om indicatorparameters. Dat zijn stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Bij 24 metingen was er sprake van Enterococcen of E.coli. Dit zijn microbiologische parameters die duiden op een verhoogd risico op de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën. In deze gevallen namen de drinkwaterbedrijven direct de juiste maatregelen zoals het nemen van herhalingmonsters, het geven van een kookadvies, en corrigerende maatregelen als spuien van de leiding en ontsmetten.
Grootschalig kookadvies in 2023
In november 2023 was er 1 normoverschrijding van de E.coli-bacterie waarbij een grootschalig kookadvies werd afgegeven. Ongeveer 30.000 huishoudens in Assen en Rolde kregen het advies om het water vóór consumptie te koken. Dit omdat een drinkwaterbedrijf de drinkwaterkwaliteit niet volledig kon garanderen. Het bedrijf adviseert dan om kraanwater voor consumptie eerst 3 minuten te koken. Het kookadvies blijft van kracht totdat het drinkwater is gecontroleerd en onderzoek uitwijst dat het drinkwater weer aan de normen voldoet.
Toezicht drinkwater
De ILT ziet erop toe dat de kwaliteit van het drinkwater aan strenge kwaliteitseisen blijft voldoen. Drinkwaterbedrijven zijn op basis van de Drinkwaterwet verantwoordelijk voor de levering van schoon en veilig drinkwater.