Een RTF registreren, vernieuwen of uitbreiden
Wilt u een nieuwe Registered Training Facility (RTF) aanvragen? Of wilt u een bestaande registratie aanpassen of uitbreiden? Houd u zich dan aan de wettelijke kaders. RTF-registraties zijn beperkt houdbaar. De 1e registratie is 1 jaar geldig. De daarop volgende registratie is 2 jaar geldig. Hierna vraagt u de registratie opnieuw aan. Ook als er geen wijzigingen zijn. Organisaties of personen die een RTF willen (her)registreren en/of uitbreiden lezen hier hoe dat werkt.
Een RTF kan opleidingen bieden voor het Recreational Pilot Licence (RPL) en voor een aantal bevoegdverklaringen. De inhoud van deze pagina geldt niet voor opleidingsinstellingen voor RPA-L
Welke regelgeving geldt bij het registreren, vernieuwen of uitbreiden van een RTF?
Nationale regelgeving
De RTF is gebaseerd op Nederlandse nationale regelgeving, met als uitgangspunt de Wet luchtvaart. Ook zijn er meerdere Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB)/Koninklijke Besluiten (KB) en Ministeriële Regelingen direct van toepassing op een RTF:
- Het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart bevat informatie over welke bewijzen van bevoegdheid er binnen het nationale kader zijn, wat de bijbehorende privileges zijn en stelt basiskaders voor opleiding en examinering.
- In de Regeling bewijzen van bevoegdheid en bevoegdverklaringen voor luchtvarenden 2001 staan onder andere de afgifte-eisen voor bewijzen van bevoegdheid en welke bevoegdverklaringen hierop mogelijk zijn, en wat hiervoor het kader is. Daarnaast bevat het informatie over (sommige) opleidingen voor bewijzen van bevoegdheid en bevoegdverklaringen.
- In de Regeling opleidingsinstellingen voor luchtvarenden 2001 (ROL) staan de randvoorwaarden voor de organisatie en meerdere bijlagen beschrijven de inhoud van diverse opleidingen.
Bovendien zijn er AMvB’s en regelingen die indirect van toepassing zijn:
- Op de luchtvaartuigen waarmee wordt gevlogen, zijn het Besluit luchtvaartuigen 2008 en de Regeling nationale veiligheidsvoorschriften luchtvaartuigen van toepassing.
- Op de vluchtuitvoering en bijbehorende administratie zijn het Besluit luchtverkeer 2014, de Regeling vluchtuitvoering, de Regeling boorduitrusting en de Regeling logboeken van toepassing.
- De examens, die afgenomen worden naar aanleiding van opleidingen bij een RTF, zijn gekaderd in het Examenreglement voor luchtvarenden 2004.
Meerdere van deze besluiten en regelingen bevatten bijlagen met aanvullende informatie. Sommige bijlagen zijn niet op het internet gepubliceerd. De laatste versie hiervan kunt u aanvragen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Europese regelgeving
De basis voor de Europese luchtvaartregelgeving is de Basisverordening (EU) 2018/1139. Hierin staat ook beschreven welke luchtvaartuigen en aanverwante regelgeving er buiten het bereik van de EU en EASA vallen.
Hoewel de RTF buiten de Basisverordening valt, verwijst de nationale regelgeving meermaals naar Europese regelgeving voor de invulling van trainingsprogramma’s. Daarnaast gelden de Standardised European Rules of the Air (SERA) voor alle luchtvaartuigen die deelnemen aan het luchtverkeer binnen de grenzen van de Europese lidstaten.
Europese regelgeving voor vliegopleidingen staat beschreven in de Aircrew Regulations, Verordening (EU) 1178/2011. Het Besluit bewijzen van bevoegdheid luchtvaart, de Regeling bewijzen van bevoegdheid en bevoegdverklaringen voor luchtvarenden 2001 en de ROL verwijzen alle 3 naar Deel FCL (part-FCL) van (EU) 1178/2011. Zo wordt bijvoorbeeld verwezen naar FCL.055, FCL.725, FCL.800 en FCL.935.
Bij veel artikelen, in de luchtvaartregelgeving van de EU, zijn aanvullende richtlijnen beschreven. Dit zijn de zogenoemde Acceptable Means of Compliance (AMC). Door het volgen van deze richtlijnen kunt u de voorschriften goed naleven. In enkele gevallen is er Guidance Material (GM) bij artikelen toegevoegd. Deze dienen als extra uitleg hoe u aan de regelgeving kunt voldoen. De EU-verordening 1178/2011 is zowel in het Nederlands, als in het Engels beschikbaar. Het AMC materiaal en eventuele GM zijn alleen in het Engels geschreven.
Bij het raadplegen van de regelgeving is het van belang goed te kijken naar de artikelnummers. FCL.720 is bijvoorbeeld niet hetzelfde artikel als FCL.720.A en FCL.720.H. FCL.720 is van toepassing op alle soorten luchtvaartuigen die onder Deel FCL vallen. Bovendien is voor vleugelvliegtuigen (aeroplanes) FCL.720.A van toepassing. Voor helikopters geldt FCL.720.H.
Welke opleidingen mag een RTF verzorgen?
Voor vliegtuigen (A):
- Vlieginstructie voor het RPL(A)
- Theorie- en praktijkopleiding voor de klassebevoegdheid MLA
Voor helikopters (H):
- Vlieginstructie voor het RPL(H)
- Theorie- en praktijkopleiding voor de klassebevoegdheid MLH
Voor gyrokopters (GC):
- Vlieginstructie en aanvullende theorieopleiding voor het RPL(GC)
- Theorie- en praktijkopleiding voor de klassebevoegdheid GC
Voor radiotelefonie (RT):
- Praktijkopleiding Radiotelefonie VFR
- Praktijkopleiding Radiotelefonie IFR
Een RTF registreren
Een RTF-registratie is een verzoek tot registratie van uw organisatie als opleidingsinstelling voor luchtvarenden en de acceptatie van uw trainingshandboek en trainingsprogramma, volgens artikel 10 van de ROL. Belangrijk is dat een RPL(A)/(H)/(GC)-opleiding ook voldoet aan de eisen voor de bijbehorende klassenbevoegdheid (MLA/MLH/GC) waartoe wordt opgeleid. In artikel 10 van de ROL wordt hiernaar verwezen als ‘SE-SPA CR’ (Single Engine Single Pilot Aircraft Class Rating).
Zo vraagt u een (hernieuwde of aanvullende) registratie aan
Aanvraagformulier
De aanvraag voor de eerste registratie, een hernieuwde registratie of een aanvullende registratie voor een RTF, doet u allemaal met formulier Aanvraag registratie vliegopleiding(en).
Documenten bijvoegen
Stuur deze documenten altijd mee bij de registratie:
- Trainingshandboek
- Referentielijst waarin u implementatie van de regeling opleidingsinstellingen verantwoordt.
- Trainingsprogramma/syllabus
- Beschrijving van de (theorie)accommodatie*
- Lijst met instructeurs en bijbehorende bijlagen (zie toelichting op formulier ILT.036.09)**
- Lijst met luchtvaartuigen en bijbehorende bijlagen (zie toelichting op formulier ILT.036.09)
- Lijst met praktijktrainingslocaties (zie toelichting op formulier ILT.036.09)
- Kopie van inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK).*
*Deze documenten zijn alleen nodig bij een eerste aanvraag, of als er zaken zijn gewijzigd.
**De ILT vraagt u om geen extra documenten op te sturen, behalve de documenten die in deze lijst en de toelichting op het formulier staan. Dit heeft te maken met privacywetgeving (AVG).
Waarom stuurt u een referentielijst op?
De referentielijst wordt ook wel een Compliance Checklist (CCL) genoemd. Hierin staan de artikelen uit de ROL en (relevante) bijbehorende bijlagen en artikelen uit Deel FCL, die op basis van de ROL van toepassing zijn. Met een verwijzing wordt aangegeven waar het betreffende artikel in de handboeken wordt beschreven. Dit is een makkelijke manier voor u om na te gaan of u voldoet aan de regelgeving. Er is een overzicht van alle artikelen die van toepassing zijn, met een verwijzing naar de plek waar het in het handboek staat. Ook is snel duidelijk of de RTF alle vereiste oefeningen aanleert. En in welke les dat gebeurt. Zijn er wijzigingen in de regelgeving? Dan kunt u snel vaststellen waar u eventueel het handboek aanpast. Heeft u een reden om een artikel niet te verantwoorden? Dan kunt u dat ook in de lijst aangeven.
De ILT gebruikt de lijst om de handboeken sneller en eenvoudiger te beoordelen. Voorbeeld:
Artikel uit de regelgeving | Subartikel | Eventueel de tekst van de regelgeving | Plaats waar de eis in de syllabus wordt beschreven |
---|---|---|---|
Bijlage 1 | 1 | De opleiding voor RPL(A) |
Paragraaf/hoofdstuk/les |
De regelgeving die opgenomen moet zijn in de CCL van een RTF:
- Hoofdartikelen van de ROL
- Bijlage 1 (tenzij RTF ook een DTO of ATO is)
- Bijlage 2 (als voor RPL opgeleid wordt)
- Bijlage 3 (als voor RFI opgeleid wordt)
- Bijlage 4 (als voor een RT-bevoegdheid wordt opgeleid)
- FCL.725 (als voor RPL en/of MLA/MLH/GC wordt opgeleid)*
- Part-FCL Appendix 9 (indien voor RPL en/of MLA/MLH/GC wordt opgeleid)*
*Deze EASA-regels en bijbehorende AMC’s zijn van toepassing omdat hiernaar wordt verwezen in de nationale regelgeving.
Wijzigingen doorgeven
Geef wijzigingen altijd door
Zijn er zaken gewijzigd ten opzichte van de eerdere registratie? Informeer de ILT hierover zo snel mogelijk. Dat doet u met het formulier Aanvraag registratie vliegopleiding(en).
Geef duidelijk aan welke wijzigingen er zijn. Dat kan op het formulier of in een begeleidend document. Ga ook na of informatie die in eerder gestuurde bijlagen staat, is gewijzigd. Zo ja, dan stuurt u een nieuwe bijlage mee.
Meld voorvallen en incidenten
Voorvallen en incidenten meldt u via de website van ILT. Dit staat beschreven in EU-verordening 376/2014.
Meer informatie staat in de flyer Melden luchtvaartvoorvallen kleine luchtvaart.