Het werk van de ILT-IOD
De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) op georganiseerde criminaliteit, vaak met internationale (financiële) constructies en handelsstromen. Zonder ingrijpen van de overheid brengen die uiteindelijk onherstelbare schade toe aan mens, milieu en maatschappij.
Afpakken van criminelen
Afpakken van crimineel vermogen is essentieel om crimineel handelen te stoppen. Misdaad mag niet lonen. Criminelen plegen hun daden vrijwel altijd om er financieel beter van te worden. Het doel is om meer, slimmer en effectiever wederrechtelijk verkregen geld en goederen af te pakken van criminelen.
Aanpak van facilitators
Daarnaast is er extra aandacht voor de aanpak van zogeheten facilitators die hun diensten verlenen aan criminelen. Ook de aanpak van integriteitschendingen valt binnen het aandachtsgebied van de ILT-IOD. Daaronder vallen corruptie, fraude, diefstal, dubieuze giften. Verder willen we de veiligheidscultuur bevorderen. Dat zijn de houding, waarden, (impliciete) aannames, percepties en gewoonten bij het omgaan met veiligheidsrisico’s rondom milieu.
Samenwerking met het Openbaar Ministerie
Bij het aanpakken van deze zware overtredingen trekken we meestal samen op met andere opsporingsdiensten. Het Openbaar Ministerie (OM) is gezaghebber van de strafrechtelijke handhaving. Door een goede samenwerking met het OM worden overtredingen sneller vervolgd en wordt criminaliteit effectiever bestreden.
Prioriteiten van de ILT-IOD
De keuze voor thema’s waar de ILT-IOD zich op richt, is gebaseerd op de ILT-brede risicoanalyse (IBRA) en de prioriteiten die de Strategische Milieukamer (SMK) heeft vastgesteld. Dat doen we samen met het Functioneel Parket (FP), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit-IOD, de Nederlandse Arbeidsinspectie-IOD, politie en lokale overheden.
De ILT-IOD richt zich op de volgende onderwerpen:
- Illegale grensoverschrijdende afvalstromen
- Criminaliteit met brandstoffen
- Zeer zorgwekkende stoffen
- Verkeerd toepassen van grond of bouwstoffen
- Integriteitsvraagstukken bij woningcorporaties.
Elk jaar maken we binnen de ILT afspraken in de vorm van het jaarplan. En de ILT-IOD maakt afspraken met het FP in de vorm van een Handhavingsarrangement (HHA). Naast beleidsafspraken maken we hierin ook kwantitatieve afspraken over de hoeveelheid onderzoeken die we afronden en het te leggen beslag op crimineel vermogen. Maar bijvoorbeeld ook over het aantal informatierapporten en TCI-verbalen.
Hoe verloopt een onderzoek van de ILT-IOD?
Een onderzoek verloopt vaak in 2 fases. De intelligence fase en de opsporingsfase.
In de intelligence fase verzamelen we informatie over (vermoedelijke) strafbare feiten. Die worden verwerkt en geïnterpreteerd om een gefundeerde beslissing te nemen of er al dan niet een strafrechtelijk onderzoek volgt.
In de opsporingsfase voeren we het daadwerkelijke strafrechtelijke onderzoek uit. Met als doel vast te stellen of er sprake is van een misdrijf en wat de omstandigheden van het misdrijf waren. Binnen het onderzoek kunnen we verschillende bevoegdheden inzetten.