Milieucriminaliteit
De zorgen over het milieu en onze leefomgeving groeien met de dag. Milieucriminaliteit veroorzaakt immense schade aan de natuur, dieren en de gezondheid van mensen. Denk aan illegale lozingen, het dumpen van gevaarlijke stoffen en het onjuist verwerken van afval. Deze vorm van criminaliteit blijft vaak onzichtbaar, maar de gevolgen zijn groot en langdurig.
Milieucriminaliteit wordt vaak gepleegd door organisaties die legaal lijken. Zij overtreden de regels om kosten te besparen of regelgeving te omzeilen. Deze illegale praktijken zijn lastig op te sporen, juist omdat de leefomgeving zelf geen aangifte kan doen. Desondanks neemt de aandacht voor deze problematiek toe. Dit is onder andere te merken aan het groeiend aantal meldingen van burgers en milieuorganisaties.
Wat doen de ILT en de ILT-IOD?
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (ILT-IOD) spelen een cruciale rol in het zichtbaar maken en bestrijden van milieucriminaliteit. Door illegale activiteiten op te sporen en aan het licht te brengen, kunnen wij deze schadelijke handelingen stoppen.
De ILT is verantwoordelijk voor de handhaving (toezicht en opsporing) van veel uiteenlopende regelgeving. De ILT houdt zich bezig met meer dan 170 onderwerpen. Ons werk is veelomvattend en vaak complex. Dat betekent dat de ILT niet alles kan doen. Het maken van keuzes is noodzakelijk. De ILT-IOD zet de capaciteit en middelen daarom vooral dáár in waar de meeste risico’s zijn. En waar toezicht en handhaving de meeste schade aan de samenleving kan voorkomen.
De ILT-IOD richt zich op die onderwerpen waar volgens de ILT-brede risicoanalyse( IBRA) de grootste milieuschade ontstaat. Daarnaast doet de ILT-IOD vanuit haar wettelijke taak onderzoek naar fraude en integriteitsschendingen bij woningcorporaties.