Aw: Omvang risicokapitaal WSW onzeker in 2020, oplossingen in zicht
02-11-2021 De Autoriteit woningcorporaties (Aw) concludeert dat het in 2020 onzeker was of het risicokapitaal van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) toereikend was. Ook in 2019 bestond deze onzekerheid. WSW is momenteel bezig met het implementeren van oplossingen. Dit staat in het rapport ‘Toezicht WSW 2020’ dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op 2 november aan de Tweede Kamer aanbiedt. De Aw rapporteert jaarlijks als toezichthouder op WSW.
Geen zekerheid
WSW staat borg voor leningen die corporaties aangaan en moet daarvoor kapitaal reserveren. In het rapport ‘Toezicht WSW 2020’ stelt de Aw dat het onzeker blijft of het kapitaal toereikend is. Deze onzekerheid werd veroorzaakt door het model dat WSW hiervoor in 2020 gebruikte en het hoge verwachte verlies bij wanbetaling in 2020 van de geborgde leningen van woningcorporatie Vestia. Voor een toekomstbestendig borgstelsel kan de financiële situatie waarin Vestia verkeert, niet op z’n beloop gelaten worden.
De omvang van de leningenportefeuille van corporaties woog in het model in 2020 onvoldoende mee. Ook schatte WSW haar verlies bij wanbetaling door noodlijdende woningcorporaties in 2020 mogelijk onjuist in. Het was daarom in 2020 niet met de vereiste 99% zekerheid vast te stellen of het kapitaal van WSW toereikend is om mogelijke verliezen op te vangen.
Oplossingen
De toereikendheid van het kapitaal van WSW heeft de Aw in voorgaande jaren ook als onzeker beoordeeld. WSW heeft toen van het Rijk en de VNG, als achtervangers, tijd gekregen om de onzekerheden op te lossen met een strategisch programma. WSW implementeert de maatregelen uit dit programma naar verwachting in 2021 en heeft deze inmiddels vastgelegd in nieuwe beleidsregels.
Het Rijk, de VNG en WSW constateren dat de problematiek rond Vestia moet worden opgelost. Ze hebben afspraken gemaakt over een alternatieve risicometing voor Vestia. Deze risicometing zal worden toegepast als de financiële situatie van Vestia drie jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe beleidsregels niet is verbeterd.
Dit betekent dat het Rijk en de VNG vanwege de huidige schuldpositie van Vestia voor deze drie jaren een lager zekerheidsniveau accepteren dan de gewenste 99%.
Aw toezichthouder WSW
De Aw houdt toezicht op WSW. Belangrijk doel van dit toezicht is om vast te stellen of het kapitaal van WSW toereikend is om mogelijke verliezen van WSW te dekken. De kans dat het Rijk en de gemeenten financieel worden aangesproken als achtervangers is dan heel klein.