Woningcorporaties steeds vaker slachtoffer van fraude
17-09-2024 - De Autoriteit woningcorporaties (Aw) ontvangt steeds meer signalen en meldingen van (mogelijke) fraude door samenwerkingspartijen van woningcorporaties. Dit betreft voornamelijk signalen over de bouwsector. Denk hierbij aan (onder)aannemers, ontwikkelaars, bouwers en installateurs. Het is niet uit te sluiten dat hier ook bij andere samenwerkingspartijen sprake van is. De rode draad in de signalen die de Aw recent heeft ontvangen is fraude door het ‘opplussen’ van facturen. Zowel voor wat betreft materiaal als uren. De schade voor de corporaties varieert van enkele duizenden euro’s tot bijna een miljoen euro.
De prestatiedruk op woningcorporaties is groot, onder andere door de Nationale prestatieafspraken en de verplichtingen in het kader van de verduurzamingsopgave. De samenwerking tussen woningcorporaties en ontwikkelaars, bouwers, (onder)aannemers en installateurs (etcetera) wordt hiermee geïntensiveerd. Door schaarste van onder andere vakmensen en bouwmaterialen in combinatie met de prestatiedruk, neemt in theorie het risico op fraude toe. Dit ziet de Aw nu ook terug in de praktijk in een verhoging van het aantal signalen en meldingen van (mogelijke) fraude. Het gaat bijvoorbeeld om situaties waarin extra uren in rekening worden gebracht die in werkelijkheid niet zijn gemaakt en vervalsing van facturen.
Om woningcorporaties bewust te maken van het feit dat dit in de corporatiesector voor komt en om het lerend vermogen van de sector te faciliteren, brengt de Aw de Handreiking Integriteit 2024 uit. Hierin staat ook een aantal concrete casussen beschreven die de Aw op dit moment in de praktijk tegenkomt.
Wat van corporaties wordt verwacht
Vanwege deze signalen roept de Aw corporaties op om alert te zijn op signalen van fraude met facturen en bij twijfel altijd verder onderzoek te doen en dit te melden bij de (toezichthouder van de) Aw. Het betreft hier immers weglek van maatschappelijk vermogen. In de Handreiking Integriteit 2024 geeft de Aw inzicht in de ervaringen van woningcorporaties en handelswijze van de frauderende partijen. Ook vindt u in de handreiking welke stappen woningcorporaties kunnen ondernemen wanneer zij (mogelijk) slachtoffer zijn van fraude.