Raad van State verklaart het beroep van PVC Recycling ongegrond

Vandaag deed de Raad van State uitspraak in 2 beroepszaken van PVC Recycling Lelystad B.V. (voorheen BessTrade B.V.) tegen staatssecretaris voor Openbaar Vervoer en Milieu (Inspectie Leefomgeving en Transport, ILT). De Raad van State heeft de beroepen ongegrond verklaard. En verklaart hiermee dat de ILT terecht de voorgenomen overbrengingen van afvalstoffen door PVC Recycling als illegaal heeft beoordeeld.

Het bedrijf PVC Recycling Lelystad B.V. is in 2023 en 2024 bij de Raad van State in beroep gegaan tegen 2 besluiten van de ILT. De ILT had lasten onder dwangsom opgelegd aan BessTrade, omdat het bedrijf kunststofafval (PVC) wilde vervoeren naar landen waar dit afval niet naartoe mag. BessTrade kon niet aantonen dat het materiaal geen afval was.

De Raad van State bevestigt met haar uitspraak dat BessTrade onvoldoende informatie aan de ILT heeft overlegd om te kunnen beoordelen of voor de stoffen in de containers daadwerkelijk de einde afval-status was bereikt. Bij gebrek aan informatie is de inhoud daarom als afval gekwalificeerd en zijn de containers tegengehouden. PVC Recycling overtreedt hiermee de Wet milieubeheer en de Europese verordening voor de overbrenging van afvalstoffen, de zogenoemde EVOA.

Verder uitzoeken

De Raad van State oordeelt dat PVC Recycling, op grond van de EVOA, niet het standpunt van het ontvangende land hoeft op te vragen. De Raad van State oordeelt dat de EVOA geen bepaling kent waaruit een dergelijke verplichting volgt. Er kan wel om informatie over de bestemming worden gevraagd, maar niet om het standpunt van het ontvangende land. Dit is volgens de Raad van State alleen van toepassing op vervoer van afvalstoffen binnen de Europese Unie. Omdat voor alle containers onvoldoende informatie was overlegd door BessTrade heeft dit geen betekenis voor de beslissing van de Raad van State.

De ILT gaat nog uitzoeken wat het oordeel betekent voor andere EVOA-zaken. De inspectie wil ten alle tijden voorkomen dat afval wordt ‘gedumpt’ buiten de EU. Op 1 januari 2021 is de export voor kunststafval door de Europese Commissie aangescherpt. EU-lidstaten mogen alleen kunststofafval verhandelen dat geschikt is voor direct hergebruik. Zodat er sprake is van een milieuverantwoorde recycling.