De ILT is niet de enige die toezicht houdt op chemische stoffen. Ze doet dit samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Nederlandse Arbeidsinspectie, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de douane. Zij delen kennis, ervaring en informatie met elkaar. Daarnaast werken ze aan gezamenlijke projecten. Ze bespreken samen de planning en brengen rapportages uit over hun controles.
Samenwerken met Europese lidstaten
De ILT houdt toezicht op verplichtingen voor chemische stoffen die in verschillende Europese verordeningen staan. De bekendste regelgeving is de Registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen (REACH). Hierbij werkt de ILT samen met nationale toezichthouders en met toezichthouders uit de andere Europese lidstaten. Dit doet zij binnen het Europees samenwerkplatform Forum. Forum is een netwerk van instanties die verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de volgende verordeningen:
Registratie, evaluatie, autorisatie en restrictie van chemische stoffen (REACH)
Classification, labelling and packaging of substances and mixtures (CLP)
Elk jaar doen Nederlandse inspectiediensten mee aan Europese handhavingsprojecten. Zij delen dan hun expertise in verschillende werkgroepen. Daarnaast delen de inspecties signalen met elkaar. Ook volgen ze deze signalen samen op. Het Forum verzamelt, verwerkt en publiceert de inspectieresultaten van gezamenlijke projecten.
Controles uit de afgelopen jaren
De afgelopen jaren werkten de ILT en andere inspecties samen aan verschillende controles. Klik op een jaartal om te zien aan welke controles de ILT (mee)werkt(e).
EU Project REF 10: Elektronische apparaten en navulverpakkingen
In 2022 controleren de ILT, de NVWA en andere Europese lidstaten elektronische apparaten en navulverpakkingen. Ze kijken of er stoffen in zitten die verboden zijn op grond van de RoHS en REACH regelgeving. Het Forum publiceert de resultaten waarschijnlijk in de tweede helft van 2023 op de website van het Europese Agentschap.
Intern project: Nanostoffen
Daarnaast controleert de ILT dit jaar of Nederlandse bedrijven die stoffen maken, importeren of verhandelen, onderzocht hebben of de stof een nano is. De ILT controleert of de fabrikant of importeur aan de registratie- en informatieplicht voor nanostoffen voldoet.
Import van autorisatieplichtige stoffen en mengsels
Tot slot gaan de ILT en de douane verder met controles op de import van autorisatieplichtige stoffen en mengsels. Deze controles zijn in 2021 gestart en worden uitgebreid voor nieuwe groepen van autorisatieplichtige stoffen en mengsels. De ILT en de douane controleren of de importeur de juiste vergunning heeft of terecht gebruik maakt van een vrijstelling.
Import van autorisatieplichtige stoffen en mengsels
In 2021 begonnen de ILT en de douane met controles op de import van chroomhoudende verbindingen waarvoor een autorisatieverplichting geldt. Ze controleerden of de importeur de juiste vergunning had of terecht gebruik maakte van een vrijstelling.
EU REF9: Autorisatieplichtige stoffen en mengsels
Binnen het Europees samenwerkingsproject van het Forum controleerden de ILT, NVWA en Nederlandse Arbeidsinspectie bij vergunninghouders en gebruikers in de leveringsketen van ‘zeer zorgwekkende stoffen’. Zoals voor specifieke kleurpigmenten (chroomhoudende verbindingen) die verboden zijn. Fabrikanten, importeurs en gebruikers mogen deze stoffen alleen voor essentiële toepassingen maken, importeren en gebruiken als de Europese commissie hiervoor een autorisatiebeschikking afgeeft en er geen vrijstelling van toepassing is.
De ILT onderzocht samen met de Nederlandse Arbeidsinspecties of Nederlandse bedrijven aan de voorwaarden uit de autorisatiebeschikking voldeden. Ze controleerden ook of de juiste informatie in het Veiligheidsinformatieblad en op het etiket stond. Zodat de gebruiker van deze gevaarlijke stoffen de vereiste voorzorgsmaatregelen tegen gezondheidsschade kan nemen. Het Forum rapporteert de resultaten (REF9) van de deelnemende EU instanties die verantwoordelijk zijn voor de handhaving naar verwachting in de tweede helft van 2022. Het Forum publiceert het rapport op de website van het Europees Agentschap (ECHA).
EU pilot: Bedrijven die stoffen en mengsels terugwinnen uit afval
De ILT controleerde in 2021 Nederlandse bedrijven die stoffen en mengsels terugwinnen uit afval, als onderdeel van de Europese pilot ‘Recovered substances’ van het Forum. Ook deze resultaten van de deelnemende EU instanties die verantwoordelijk zijn voor de handhaving rapporteert en publiceert het Forum naar verwachting in de tweede helft van 2022.
EU REF 8: Advertenties in webshops van producten met gevaarlijke stoffen en mengsels
De ILT en de NVWA controleerden advertenties en reclame van webshops die producten met gevaarlijke stoffen en mengsels verkopen. Het ging om producten voor professionele gebruikers zoals lijm, ontstoppers en impregneermiddelen. Ze controleerden of de webshophouders de eisen uit de volgende verordeningen naleefden:
Classification, Labelling and Packaging (CLP) Verordening
REACH
Biocidenverordening
De webshops die verkeerde informatie gaven over gevaarlijke stoffen of het mengsel, moesten de advertentie van de website halen of de advertentietekst aanpassen.
Verschillende inspecties voerden dit onderzoek in 29 Europese landen uit. Het Forum rapporteerde en publiceerde vorig jaar het rapport van het EU REF8 project.
Naleving van de Europese regelgeving voor chemische stoffen (REACH en CLP)
Van 2017 tot en met 2019 controleerden de ILT, NVWA, Nederlandse Arbeidsinspectie, SodM en douane bijna 2.200 bedrijven op de naleving van de Europese regelgeving voor chemische stoffen (REACH en CLP). De inspecties vonden plaats bij producenten, importeurs, handelaren en gebruikers van chemische stoffen. En bij producten waarin gevaarlijke stoffen kunnen voorkomen.
Het resultaat: bedrijven hebben nu betere informatie over de (gevaarlijke) eigenschappen van stoffen en mengsels. Ook gebruiken ze stoffen en mengsels op een veiligere manier. Daarnaast maken ze minder gebruik van verboden stoffen in producten. Ook haalden bedrijven onveilige producten uit de handel.