Opleidingen drones

Uw drone en het risico van de vlucht (laag of gemiddeld) bepalen of u een opleiding moet volgen, en waar u terecht kunt voor theorie, praktijk en examen. 

Regelhulp Drones

Met de Regelhulp Drones kunt in stappen nagaan of u een opleiding moet volgen om met uw drone te mogen vliegen.

Opleiding categorie Open

Voor het vliegen met een drone in de categorie Open (dronevluchten met een laag risico) heeft u een Europees Dronebewijs nodig. Op een dronebewijs kunt u 2 verschillende aantekeningen behalen voor de categorie Open:

  • A1 en A3 (Proof of Completion of online training)
  • A2 (Remote Pilot Certificate of Competency

U volgt eerst een theorie-opleiding. Dat kan bij een instituut van uw keuze. Deze aanbieders hoeven niet te voldoen aan speciale eisen. 

Uw (online) examen doet u bij een exameninstituut dat daarvoor is aangewezen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Op rijksoverheid.nl vindt u het overzicht van de aangewezen exameninstellingen.

Opleiding categorie Specifiek (PDRA en STS)

Vliegt u met een drone in de categorie Specifiek (gemiddeld risico) onder een PreDefined Risk Assessment (PDRA) of Standard Scenario (STS)? Dan heeft u een Europees Dronebewijs nodig en volgt u een opleiding voor de specifieke PDRA of STS waaronder u wilt vliegen.

De opleidingen voor een PDRA en STS zijn hetzelfde. Voor PDRA-S01 volgt u opleiding STS-01 en voor PDRA-S02 volgt u opleiding STS-02. De opleiding voor STS-01 of STS-02 bestaat uit een theorieopleiding, theorie-examen, praktijkopleiding en een praktijkexamen. De praktijktraining en het praktijkexamen volgt u bij dezelfde aanbieder. U mag uw theorieopleiding en theorie-examen desgewenst bij andere aanbieders volgen.  

Theorie STS-01 en STS-02

De theorieopleiding kunt u volgen bij diverse aanbieders. Het (online) theorie-examen doet u bij een exameninstelling die daarvoor is aangewezen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wanneer u slaagt voor het theorie-examen ontvangt u de ‘Remote pilot certificate of theoretical knowledge for STS’.

Op rijksoverheid.nl vindt u het overzicht van aangewezen examenentiteiten

Praktijk STS-01 en STS-02

Voor de praktijkopleiding en het praktijkexamen STS-01 en STS-02 kunt u terecht bij een opleidings- en exameninstelling die daarvoor erkend is door de ILT. Wanneer u slaagt voor het praktijkexamen ontvangt u de ‘Accreditation of completion of the practical skill training for STS’.

Erkende opleidings- en exameninstellingen

Voor STS-01 kunt u terecht bij:

Drone Flight Academy B.V.
NL-UAS.RE-503
Arnolduspark 16
2132 CR, Hoofddorp

Omni-Drones B.V.
NL-UAS.RE-504
Hunze 8
9406 EE, Assen

Dutch Drone Academy
NL-UAS.RE-507
Waalsdorperweg 61
2597 HP, Den Haag

Drone Class B.V.
NL-UAS.RE-505
Marketing 45
6921 RE Duiven

Voor STS-02 kunt u terecht bij:

Dutch Drone Academy
NL-UAS.RE-507
Waalsdorperweg 61
2597 HP, Den Haag

Drone Class B.V.
NL-UAS.RE-505
Marketing 45
6921 RE Duiven

Opleidingsinstellingen voor RPA-L

Vliegt u met een onbemand staatsluchtvaartuig (bijvoorbeeld voor kustbewaking of opsporing)? Dan moet u een nationaal vliegbrevet RPA-L (Remotely Piloted Aircraft License) hebben. U kunt uw RPA-L halen bij een van de geregistreerde opleidingsinstellingen RPA-L.

RPA-L brevet aanvragen, verlengen, uitbreiden of wijzigen

Een remote pilot licence (RPA-L brevet) vraagt u aan met het formulier Aanvraag Remote pilot licence RPA-L en uitbreiding bevoegdverklaringen. Met dit formulier kunt u ook uw bestaande RPA-L brevet verlengen, laten uitbreiden met bevoegdverklaringen of uw brevet laten vervangen bij verlies of diefstal. Ook kunt u een administratieve wijziging doorgeven.