Als in de loop van het onderzoek uit het gesprek met de keuringsarts naar voren komt dat u afgekeurd zult worden of een beperking krijgt opgelegd, maar ook als u goedgekeurd wordt maar u bent het daar niet mee eens, is het zaak dit direct te bespreken met de keuringsarts.
Voordat het besluit op papier is gezet en er al dan geen medisch certificaat is afgegeven kunt u kenbaar maken dat u het niet eens bent met het voorgenomen besluit en dat u een second opinion wilt. U kunt dan de keuringsarts vragen uw zaak voor te leggen aan een onafhankelijk deskundige. Afhankelijk van het twistpunt kan dit een specialist zijn of een andere keuringsarts danwel een ander geneeskundig centrum. De extra kosten die daarmee gemoeid zijn, zijn voor uw rekening. Ook de keuringsarts kan bij moeilijke gevallen voor zijn besluit te rade gaan bij specialisten of collega’s. In dat geval zijn de extra kosten voor de keuringsarts.
Is het besluit eenmaal op papier vastgelegd dan heeft u nog de mogelijkheid om tegen dit besluit bij de keuringsarts of het keuringscentrum in bezwaar te gaan. U moet dit doen binnen 6 weken na dagtekening van het besluit. Hoe u dit kunt doen hoort u van de keuringsarts of het keuringscentrum.