Toezicht op gebruikers van ggo's
Het toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) richt zich op de deelgebieden: ingeperkt gebruik, introductie in het milieu en markttoelating.
Ingeperkt gebruik
Er zijn ongeveer 250 gebruikers van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) voor ingeperkt gebruik. Dit zijn bijvoorbeeld universiteiten, instituten, scholen of bedrijven. Zij werken met ggo’s in bijvoorbeeld laboratoria, dierverblijven of plantenkassen. Kijk voor meer informatie bij Biotechnologie op Rijksoverheid.nl.
Gebruikers van ggo’s krijgen regelmatig een controlebezoek van de ILT. Hoe vaak een bezoek plaatsvindt hangt af van het risico van het gebruikte ggo, het naleefgedrag van de gebruiker en hoe complex het werk is. Het aantal bezoeken varieert van eens per acht jaar tot meerdere keren per jaar.
De voorschriften in de Regeling ggo gaan vooral over het opzetten van een intern milieumanagementsysteem. Bijvoorbeeld het opstellen van voorschriften over interne controle, rapportage, evaluatie en verificatie. Ook schrijft de Regeling voor dat de gebruiker een biologischeveiligheidsfunctionaris (BVF) moet aanstellen. Deze functionaris regelt alle aspecten rond veilig werken met ggo’s in de organisatie. De ILT controleert op de naleving van deze voorschriften en voert ook controles uit door bijvoorbeeld:
- Literatuuronderzoek van wetenschappelijke publicaties.
- Controle van logboeken en werkvoorschriften.
- Controle op aanvullende voorschriften uit de Regeling ggo of de vergunning.
Introductie in het milieu
Er zijn ongeveer 30 vergunninghouders die werken aan de introductie van ggo's in het milieu. Dit kunnen veldproeven zijn met genetisch gemodificeerde gewassen, zoals aardappelen en appelbomen of klinische toepassingen met ggo’s. Bijvoorbeeld onderzoek naar gentherapie bij patiënten of geneesmiddelen bij dieren.
Elke vergunninghouder voor ‘introductie in het milieu’ heeft verplicht een milieuveiligheidsfunctionaris in dienst. Deze voert regelmatig interne controles uit. De ILT controleert de naleving van de vergunningen.
Markttoelating
Er is maar een beperkt aantal ggo’s toegelaten tot de Europese markt. Vergeleken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika is de Europese Unie (EU) terughoudend in haar toelatingsbeleid. Dit betekent dat er toezicht moet zijn op de import van niet-toegelaten ggo’s naar de EU. Dit doet de ILT via steekproeven van geïmporteerde planten of zaden. Ook worden de hierbij betrokken bedrijven gecontroleerd.
De ILT richt zich vooral op importstromen vanuit landen waar ggo-variëteiten worden geteeld die niet in de EU zijn toegelaten. Zoals koolzaad, graszaad en raapzaad. Dit gebeurt in samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de Douane.