Neem in eerste instantie contact op met uw woningcorporatie. Als u er met de woningcorporatie niet uitkomt, kunt u (kosteloos) contact opnemen met de Huurcommissie. U kunt de Huurcommissie vragen om het energielabel te toetsen.
De Aw heeft geen rol bij klachten over de hoogte van het energielabel, het ontbreken ervan of over het proces van de totstandkoming van het energielabel dat vastgesteld is voor uw woning.
Als het energielabel ontbreekt bij verkoop of verhuur van woningen, dan kunt contact opnemen op met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). U kunt als huurder van een woning de afwezigheid van een geldig energielabel melden bij de ILT. Dit kan alleen als u een huurovereenkomst bent aangegaan na 1 januari 2015.
Bent u niet tevreden over hoe het proces voor de bepaling van het energielabel van uw woning is verlopen? De Raad van Accreditatie (RvA) controleert op dit moment zulke certificerende instellingen. Meer informatie over de accreditatie vindt u op de website van de RvA.
Let op: De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft aangekondigd dat zij een nieuwe toezichthouder zal aanstellen die gaat controleren of alle betrokken partijen zich aan de geldende voorschriften houden bij het opnemen, registreren en controleren van energielabels. Ook zal de toezichthouder energielabels controleren op basis van signalen. De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) is de organisatie die het ministerie van BZK op het oog heeft om de rol van toezichthouder te vervullen. Voor het instellen van deze toezichthouder is een wijziging in de Woningwet nodig. In 2025 wordt hiervoor een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorgelegd.