Toezicht, inspecties en sancties in de binnenvaart

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of de binnenvaartsector (vrachtvaart en passagiersvaart) zich houdt aan de wetten en regels. Dit draagt bij aan de veiligheid op de Nederlandse binnenwateren.

Samenwerking in het toezicht

De ILT houdt toezicht op binnenvaartondernemingen, erkende classificatie- en expertisebureaus, schippers en bemanningen, en op bedrijven die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen.

De ILT werkt hiervoor samen met de politie, Rijkswaterstaat, de havenbedrijven Amsterdam en Rotterdam, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Provincies Fryslân, Groningen en Overijssel, de gemeenten Aalsmeer en Amsterdam en Waterschap Rivierenland.

Inspecties in de binnenvaart

De ILT voert verschillende soorten inspecties uit in de binnenvaart: bedrijfsinspecties en objectinspecties.

De ILT kijkt vooral naar marktordening (gelijke concurrentievoorwaarden), regels voor bemanningsleden (vaar- en rusttijden, bemanningssterkte en vaartijdenboek) en onderdelen waar herhaaldelijk overtredingen voorkomen.

U bent verplicht mee te werken aan een inspectie (AWB, artikel 5:20). Doet u dat niet, dan kunt u een last onder dwangsom krijgen. Nadat u de dwangsom hebt betaald, moet u alsnog meewerken aan de inspectie.

Boetes en stilleggingen bij overtredingen

Voor sommige overtredingen van de Binnenvaartwet en de Arbeidstijdenwet geeft de ILT waarschuwingen. Bij ernstige of herhaalde overtredingen kan de ILT een bestuurlijke boete opleggen. Bijvoorbeeld als u bepaalde gegevens niet verstrekt. U kunt vragen om een betalingsregeling.

Voldoet een binnenvaartschip niet aan de eisen? Ontbreken verplichte certificaten, voorlopige certificaten of andere documenten, of zijn ze verlopen? Of is een veilige vaart door andere oorzaken of om andere redenen niet zeker? Dan kan de ILT het schip stilleggen. De eigenaar moet zorgen dat het schip aan alle eisen voldoet, voordat het mag doorvaren.