Omgevingsvergunning bouwkranen en tijdelijke obstakels
Bouw- en kraanbedrijven moeten rekening houden met hoogtebeperkingen voor bouwkranen en andere tijdelijke obstakels in de regio Schiphol/Lelystad.
Aanvragen vanaf 1 januari 2024
Vanaf 2024 geldt de Omgevingswet. De hoogtebeperkingen voor bouwkranen en overige tijdelijke obstakels blijven gelden, maar dan op grond van de Omgevingswet.
Omgevingsvergunning bouwactiviteiten Schiphol en Lelystad
Bepaalde bouwactiviteiten zijn vergunningplichtig. Dit heeft te maken met hoogtebeperking bij de luchthavens Schiphol en Lelystad. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van bouwkranen en andere tijdelijke obstakels. Vanaf 1 januari 2024 vragen bedrijven hiervoor een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Hoogtebeperkingen
Voor Schiphol staan de beperkingen in het Luchthavenindelingsbesluit Schiphol. Met de LIB webapplicatie en kaarten van het LIB kunt u een inschatting maken waar en wanneer een omgevingsvergunning nodig is. Meer informatie over beperkingen rond luchthavens staan op het Informatiepunt Leefomgeving. Voor plannen of objecten op het luchthaventerrein moet u zelf contact opnemen met de luchthaven:
De omgevingsvergunning vraagt u aan bij het Omgevingsloket. Volg voor het indienen van een aanvraag het stappenplan. Hierin staat welke informatie u moet invullen en welke bijlagen u moet meesturen.
Stappenplan aanvragen via Omgevingsloket
Naam van dit project
Vul hier de projectnaam in.
Projectomschrijving
Vul hier alle objecten in met de tophoogte (bijvoorbeeld een torenkraan 60 m en een opbouwkraan 64 m) en geef aan in welke periode ze staan ingepland. Zet u de objecten met verschillende tophoogten niet gelijktijdig in? Dan moet u voor elk object een LIB-rapport de hoogte ten opzichte van het NAP toevoegen.
Locatie
Kies hiervoor het adres van de locatie. U hoeft geen tekening te maken van het werkgebied (al vastgelegd in het LIB-rapport).
Kies activiteiten
Kies de activiteit ‘Plaatsen of aanleggen van objecten in het beperkingengebied van de Luchthaven Schiphol, een andere burgerluchthaven van nationale betekenis of buitenlandse luchthaven’.
Vragen beantwoorden
Kies voor eerste afgifte 'Starten van een nieuwe activiteit'. Daarna volgt een aantal vragen. Geef bij de vraag ‘Hoe lang verwacht u dat de activiteit gaat duren’ ook de einddatum op.
Documenten
Voeg hier de bijlagen toe. Verplichte bijlagen zijn:
Een uitdraai van de LIB-tool over het object. Voor de luchthaven Schiphol maakt u die op http://lib-schiphol.nl/login. Let op: als u de kranen met verschillende tophoogten niet gelijktijdig inzet, moet u voor elke kraan een LIB-rapport met de hoogte ten opzichte van het NAP inleveren. Geef daarbij zo nauwkeurig mogelijk het werkgebied aan.
Een topografische kaart waarop de exacte locatie van de werkzaamheden staat aangegeven.
Een tekening van het object (inclusief afmetingen) en een werktuigenplan (afmeting van de kraan).
Een berekening van de hoogte van het maaiveld. Met de AHN Viewer kunt u de hoogte van het maaiveld opzoeken voor het bepalen van de hoogte van het object ten opzichte van het NAP.
Berekening maaiveld
A Berekening hoogte object (NAP) B berekening hoogte maaiveld (NAP) C. Eindberekening hoogte object t.o.v. NAP = A – B = C
Soort object/kraan (voorbeeld)
A. Hoogte bepaling van een object: (tophoogte object) bijvoorbeeld 52 m
B. Hoogte maaiveld (zie Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) -2 m
C. Hoogte object ten opzichte van NAP = 50 m. Deze hoogte moet overeenkomen met de hoogte NAP in het LIB-rapport.
Let op: uit de berekening van het maaiveld kan zowel een positief als negatief getal volgen.
Verzoeken samenstellen en indienen
U dient een definitief verzoek in. Hiervan ontvangt u een bevestiging met een samenvatting van de aanvraag. Als er gegevens ontbreken neemt de ILT contact met u op. De ILT stuur u ook de factuur.
Behandeling van uw aanvraag
De behandeltermijn van uw aanvraag is 6 tot 8 weken volgens de Algemene Wet bestuursrecht (Awb).
Kosten
De tarieven voor het aanvragen en verlengen van de omgevingsvergunning vindt u in de Omgevingsregeling.