Taxitarieven
De taxitarieven hangen af van het soort taxivervoer (straattaxi, besteld of contractvervoer). En van het maximum aantal passagiers per taxi.
Tarieven straattaxi (opstapmarkt)
Als straattaxi staat u op een standplaats of houdt de klant u aan op straat. De taxichauffeur of het taxibedrijf berekent de tarieven zelf. U berekent het tarief aan de hand van:
- Een opstaptarief
- De gereden afstand
- De tijdsduur van de taxirit
Er geldt wel een maximumtarief. Dat helpt om vergelijkbare prijzen te rekenen. Het maximumtarief verschilt voor personenauto’s (tot 4 personen) en voor een busje (5 tot 8 personen). Kijk op rijksoverheid.nl voor de maximumtarieven.
Tarieven zichtbaar maken
U bent verplicht om van tevoren te laten weten wat de tarieven zijn. Vaak gebeurt dit op de taxi-informatiekaart achter een van de ramen van de taxi. Deze tarieven moeten aan de buitenkant vanaf 3 meter leesbaar zijn. Ook binnenin de taxi moeten passagiers de tarieven vanaf alle zitplaatsen kunnen lezen.
De ritprijs is ook zichtbaar op de taxameter. De tarieven in de Boordcomputer Taxi moeten hetzelfde zijn als de tarieven op de taxi-informatiekaart en op de taxameter.
Aan het einde van de rit moet u de passagier(s) een ritbewijs (ritbon) aanbieden.
Aanvullende kosten
U mag aanvullende kosten rekenen. Bijvoorbeeld voor koffers dragen of wachten tijdens de rit. Deze extra kosten moet u wel van tevoren duidelijk afspreken met de passagier.
Tarieven bestelde taxi
Klanten bestellen ook taxi’s per telefoon, website of via een app. Bij een vooraf bestelde taxi mag u als taxichauffeur meer vragen dan het maximumtarief. Van tevoren spreekt u duidelijk een ritprijs af met de klant. Ook kan de klant akkoord gaan met de prijs in een app. Deze ritprijs bestaat uit een vast starttarief, een vaste kilometerprijs en een vast bedrag per tijdseenheid. Spreek ook tevoren af hoe de klant betaalt, bijvoorbeeld cash, pin of digitaal en vooraf of achteraf.
Na de rit moet u het ritbewijs (geprint) aanbieden. Een vooraf bestelde taxi mag dit ook via de e-mail of app aanbieden.
Bevoegdheden gemeenten
Elke gemeente in Nederland kan extra eisen stellen aan taxivervoer. Zo kan een gemeente een vervoersplicht instellen voor opstaptaxi’s. Grote gemeenten kunnen taxiondernemers ook vragen zich aan te sluiten bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Lees meer over de extra kwaliteitseisen die gemeenten zelf aan taxi’s kunnen stellen. Zie ook de Wet Personenvervoer 2000 (artikel 82a en 82b) voor alle mogelijke eisen.
Daarnaast kunnen gemeentelijke BOA’s op basis van hun strafrechtelijke bevoegdheden taxi’s controleren. De BOA controleert onder andere op de tarievenkaart en de bevoegdheid van de taxichauffeur. Maar ook of de taxichauffeur zich houdt aan de eventuele vervoersplicht binnen de gemeente waar de BOA werkzaam is.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
De ILT bepaalt niet hoe hoog de taxitarieven zijn. Wel houdt zij toezicht op het maximum in de opstapmarkt. De taxichauffeur moet hierbij de taxameter gebruiken. Bij een bestelde taxi kan de ILT geen toezicht houden op het taxitarief. In dat geval maken de taxichauffeur en de klant samen een afspraak over de prijs. Dit is een onderlinge overeenkomst.