AIS op vissersvaartuigen
Een Automatic Identification System (AIS) is verplicht voor vissersvaartuigen met een lengte van meer dan 15 meter.
Deze verplichting is vastgelegd in een wijziging van de Regeling Vissersvaartuigen en gebaseerd op Richtlijn 2009/17/EG betreffende de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart.
AIS altijd operationeel
Vissersvaartuigen zijn verplicht de AIS altijd operationeel te houden, behoudens uitzonderlijke omstandigheden waarin dit naar het oordeel van de schipper gevaar oplevert voor de veiligheid of de beveiliging van het vissersvaartuig.
De hierboven beschreven verplichting geldt voor:
- Nederlandse vissersvaartuigen
- buitenlandse vissersvaartuigen die dienst doen in de binnenwateren of territoriale wateren van Nederland, of hun vangst aan land brengen in een haven in Nederland
AIS heeft stuurwielmarkering
De AIS dient van een klasse-A type te zijn en is herkenbaar aan een stuurwiel/wheelmark markering conform de Marine Equipment Directive 96/98/EC. Een AIS zonder stuurwiel markering is niet toegestaan.
Installatie van de AIS
Voor het installeren van de AIS geldt IMO SN/Circ.227 Guidelines for the installation of a shipborne AIS. Hierin staat onder meer waar men rekening mee moet houden bij plaatsing van de antennes van de AIS. De AIS moet worden aangesloten op de hoofdvoeding en bij wegvallen van de hoofdvoeding over te schakelen naar de noodvoeding. De AIS mag niet op de reservevoeding (= radioaccu’s) worden aangesloten. Ook moet de voorgeschreven navigatie GPS gekoppeld worden aan de AIS.
De AIS is onderworpen aan een jaarlijkse test. Deze test wordt uitgevoerd door een door de ILT gemachtigde radio keuringsinstantie en vindt tegelijk met de jaarlijkse radio-inspectie plaats.
Visserijmerk en scheepsnaam samen in naamveld
De AIS is niet voorzien van een apart veld voor het uitzenden van het visserijmerk. In het Regulier Overleg Maritieme Communicatie is daarom afgesproken dat het visserijmerk wordt weergegeven in het naamveld van de AIS vóór de scheepsnaam.
Wanneer het naamveld te kort is voor de combinatie visserijmerk/scheepsnaam kan na het visserijmerk de scheepsnaam worden ingekort.
Mocht u nog vragen hebben over de invoering van AIS dan kunt u contact opnemen met de ILT via telefoonnummer 088 489 00 00 of via e-mail met Contact.