Bemanning vissersschip

Een bemanningscertificaat is verplicht voor een zeevarend vissersschip. Het schip moet bemand zijn volgens de eisen op het certificaat. Een bemanningscertificaat vraagt u aan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Bij de ILT vraagt u ook een vrijstelling aan voor dit certificaat.

Aanvragen bemanningscertificaat visserij

Een bemanningscertificaat aanvragen kan met deze formulieren:

U ontvangt het certificaat binnen de termijn van de Algemene wet bestuursrecht.

Vrijstelling of ontheffing bemanningscertificaat

Onder voorwaarden kan de ILT 1 of meer vrijstellingen of ontheffingen geven op het bemanningscertificaat. Een vrijstelling of ontheffing aanvragen doet u met het formulier Aanvraag optionele verklaringen en verplichte aanvullende certificaten.

Verschil vrijstelling en ontheffing

Een vrijstelling is een uitzondering op een verbod. Deze geldt voor iedereen die voldoet aan de voorwaarden van de vrijstelling. Een ontheffing is een besluit waarbij de ILT in een individueel geval een uitzondering maakt op een wettelijk verbod.

Eisen bemanningssamenstelling

De eisen voor de bemanningssamenstelling van vissersschepen zijn onderverdeeld naar scheepslengte:

Het overzicht van de minimale bemanningssamenstelling voor vissersschepen staat in het Besluit zeevarenden. Maar de scheepsbeheerder en de kapitein zijn verplicht om extra bemanning erbij te plaatsen als de omstandigheden daarom vragen.

Persoonsdocumenten en bevoegdheden

De bemanning moet beschikken over persoonsdocumenten zoals:

  • een monsterboekje;
  • een vaarbevoegdheidsbewijs waarop de functie staat. Het vaarbevoegdheidsbewijs wordt afgegeven wanneer voldaan is aan de eisen van opleiding, ervaring en lichamelijke geschiktheid.

Een monsterboekje, vaarbevoegdheidsbewijs of een erkenning van een buitenlands vaarbevoegdheidsbewijs vraagt u aan bij Kiwa Register.

Ook aan maritieme opleidingen worden eisen gesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wetten en regels

Voor een veilige vaart moet de bemanning van zeevisvaartuigen aan onderstaande wetten en de onderliggende regelgeving voldoen.

  • de Wet zeevarenden;
  • het Besluit zeevarenden;
  • de Arbeidsomstandighedenwet;
  • de Arbeidstijdenwet;
  • het Arbeidstijdenbesluit vervoer.