Data-analist bij de ILT: “Een gevoel van trots omdat ik bijdraag aan een veilig, betrouwbaar en duurzaam Nederland”

Data-analist bij de ILT: “Een gevoel van trots omdat ik bijdraag aan een veilig, betrouwbaar en duurzaam Nederland”

Op 1 mei 2020 stapte Jean d’Amour Ntirenganya binnen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) als data-analist. Zijn reden om bij de ILT te gaan werken? “Ik wil een waardevolle rol voor de maatschappij vervullen.”

Jean d'Amour zit achter zijn bureau.

Voor Jean bij de ILT ging werken, had hij al het nodige ondernomen. Van een werkervaringstraject bij Rijkswaterstaat, tot project- en programmamanager bij diverse niet-gouvernementale organisaties (ngo’s). Maar ook het oprichten van een stichting voor kinderen met een handicap (IREME Foundation).

Optimaliseren van het ILT-toezicht

Als data-analist koppelt Jean verschillende kwantitatieve gegevensbronnen. Zo brengt hij signalen en trends op het gebied van milieu, transport en leefomgeving in kaart. “Vervolgens geef ik adviezen die inspecteurs en andere partijen kunnen gebruiken in hun werk. Samen met mijn collega’s stel ik ook risicoanalyses op. Daarmee zorgen we dat het toezicht van de ILT zich richt op de prioriteiten.” Zo werkte ik aan het programma Schoon Schip. Hierin werkte de ILT onder andere aan het toezicht op de zwaveluitstoot door de zeescheepvaart. Dankzij Jean en zijn collega’s is duidelijk wat het risico en de emissiegraad van CO2, zwavel en andere zorgwekkende stoffen zijn. Zo kan milieu- en gezondheidsschade worden beperkt.

Geen werkdag hetzelfde

Omdat het werkveld van de ILT zo breed is, is voor Jean iedere werkdag anders. “Toch zijn er wel een paar terugkerende taken. Zo voer ik dagelijks analyses uit en ben ik bezig met het voorbereiden en geven van adviezen. Ook is er wekelijks een afdelingsoverleg en volg ik verschillende opleidingen. Op vrijdagen neem ik graag samen met mijn collega’s deel aan een gezellige borrel. De rest hangt af van de situatie. Zo kan ik plots een overleg met een opdrachtgever hebben. Of duik ik met spoed diep in bepaalde gegevens om een overzicht op te stellen.”

We maken maatschappelijke problemen zichtbaar, tonen alle mogelijke risico’s en komen met praktische en duurzame oplossingen.

“Gelukkig zijn binnen de ILT al mijn wensen vervuld.”

Gevraagd naar de leuke en minder leuke kanten van zijn werk, is Jean duidelijk. “Ik vind mijn functie sowieso leuk! Kijkend naar de leukste aspecten zijn er eigenlijk 2 thema’s. Enerzijds mijn ambities en anderzijds het werkinhoudelijke aspect. Wat betreft mijn ambities was ik op zoek naar een werkplek die mij een concrete taak biedt, waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Maar ook waar diversiteit, een open werksfeer en samenwerking centraal staan. Gelukkig zijn binnen de ILT al mijn wensen vervuld.

Kijkend naar het werk zelf: hier kan ik bijdragen aan de oplossing voor verschillende maatschappelijke problemen. Zo werkte ik aan de rapportage Prestatievergelijking drinkwaterbedrijven. Deze ging rechtstreeks naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer. Erg leuk! Daarnaast maak ik Nederland zichtbaar op Europees en internationaal niveau. Bijvoorbeeld via mijn bijdrage aan de visualisatie van de uitstoot van zwavel en CO2.”

Jean d'Amour staat in een tuincentrum.

Informatiegestuurd werken als basis

De ILT werkt informatiegestuurd. Iets waar Jean veel mee te maken heeft. “Informatiegestuurd werken gaat vooral over het gebruiken van onbewerkte feiten en ruwe gegevens als basis voor huidige beslissingen én toekomstige voorspellingen. Het verzamelen, registreren, analyseren en updaten van gegevens is een continu proces. Alleen op die manier kan de resulterende informatie en kennis in besluitvormingsprocessen worden toegepast”, zo legt hij uit. “De gedachte achter informatiegestuurd werken is de basis van mijn werk. Ik verkrijg nieuwe datasets van zowel in- als externe partners om daarmee onze informatiepositie te verbeteren. Vervolgens koppel ik de gegevensbronnen en voer ik een analyse uit op basis van de behoefte. Daarna maak ik hier een visualisatie van zodat alles begrijpelijk, praktisch en voorspelbaar wordt.”

Ruimte voor gezelligheid, ontwikkelingsmogelijkheden en een diversiteit aan talent.

Na een jaar bij de ILT weet Jean nu heel goed wat het van iemand vraagt om dit werk goed te kunnen doen. Motivatie is essentieel, vindt hij: “Wil je hier als data-analist werken, dan moet je gemotiveerd zijn om effectieve analyses uit te voeren. Ook kennis van analysetools zoals R, SAS, Python is nodig. Zo kan je goed omgaan met big data. Verder is een data-analist binnen de ILT wat mij betreft iemand die graag de ogen en oren van de maatschappij wil zijn. We maken maatschappelijke problemen zichtbaar, tonen alle mogelijke risico’s en komen met praktische en duurzame oplossingen.”

Werken bij de ILT is volgens Jean dus een aanrader voor de mensen die iets voor de maatschappij willen doen. “Hier ervaar je iedere dag weer het gevoel van trots omdat je bijdraagt aan een veilig, betrouwbaar en duurzaam Nederland. Bovendien is de ILT een plek waar ruimte is voor gezelligheid en waar volop ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Ook krijg je hier de gelegenheid om aan verschillende thema’s te werken tot de juiste persoonlijke match gevonden is. Zo kun je van scheepvaart naar luchtvaart of van milieu naar gevaarlijke stoffen gaan.”

Meer lezen?

Wil je meer weten over werken bij de ILT? Lees dan ook de verhalen van andere ILT’ers.