ILT adviseert aangepaste aanvraag Chemours niet te behandelen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op 7 augustus 2024 een aangepaste aanvraag van Chemours Netherlands B.V. ontvangen. Chemours wil zijn vergunning aanpassen om de lozing van bepaalde stoffen, waaronder PFAS (zoals TFA, PFPrA, TFPrA) en DFA, formeel vergund te krijgen. De lozing vindt momenteel al plaats, maar is nog niet in vergunningen van de provincie Zuid-Holland opgenomen. Chemours doet nu een verzoek om de lozingen te vergunnen waarbij de provincie advies vraag aan de ILT. De ILT adviseert de provincie Zuid-Holland om de aanvraag niet in behandeling te nemen.

Beeld: ©Pexels

Het advies van de ILT luidt dat belangrijke informatie ontbreekt in de aanvraag. Chemours heeft bijvoorbeeld niet genoeg gegevens aangeleverd over hoe schadelijk de stoffen zijn voor het milieu en de gezondheid. Vooral over TFA zijn twijfels hoe schadelijk deze stof kan zijn. Ook heeft Chemours niet inzichtelijk gemaakt wat wordt gedaan om de lozing van deze stoffen te voorkomen of te verminderen. Daarnaast is er nog onduidelijkheid over waar en hoe deze stoffen precies ontstaan in de processen van Chemours.

Chemours vindt dat deze lozingen al zijn toegestaan omdat ze een niet weg te denken onderdeel zijn van activiteiten die al zijn vergund. De rechtbank in Den Haag heeft vorig jaar al aangegeven dat dit te kort door de bocht is (ECLI:NL:RBDHA:2023:20494), maar Chemours blijft vasthouden aan dit standpunt.

De vergunningprocedure is eind vorig jaar gestart met de indiening van de aanvraag door Chemours. De ILT gaf toen ook al de provincie in een advies aan dat die versie van de aanvraag veel open eindjes had. Chemours heeft de kans gekregen de aanvraag compleet te maken, maar heeft dat niet gedaan. Ook deze versie van de aanvraag heeft nog steeds veel open eindjes. Daarom adviseert de ILT om de aanvraag niet verder in behandeling te nemen. De provincie zal als verantwoordelijke partij een besluit nemen over hoe verder om te gaan met de aanvraag.