Toezichtsignaal BEVI in bestemmingsplannen
Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) komt naar voren dat de verplichtingen uit het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (BEVI) in onvoldoende mate doorwerken in gemeentelijke bestemmingsplannen.
Probleemstelling
In ruim één derde van de onderzochte bestemmingsplannen worden nieuwe (beperkt) kwetsbare functies binnen de plaatsgebonden contour niet uitgesloten. In driekwart van de bestemmingsplannen is de verantwoording door gemeenten van het groepsrisico onvoldoende. Het onderzoek laat zien dat er op bovengenoemde punten sprake is van een gebrek aan naleving van het BEVI in gemeentelijke bestemmingsplannen. Ook is hier sprake van een gebrekkige werking van het stelsel van ruimtelijke ordening.
Achtergrond / informatie
Op 27 oktober 2004 is het BEVI in werking getreden. Hierin is geregeld dat op een verantwoorde manier omgegaan wordt met bronnen die veiligheidsrisico’s meebrengen voor bestemmingen buiten het terrein van de inrichting waar het risico ontstaat. De ILT is nagegaan in hoeverre in de onderzochte bestemmingsplannen, die na deze datum zijn vastgesteld, aan de verplichtingen die het BEVI stelt is voldaan. In het BEVI staat onder andere dat in gemeentelijke bestemmingsplannen binnen de PR 10(-6) contour, die betrekking heeft op het plaatsgebonden risico, geen nieuwe kwetsbare, of beperkt kwetsbare bestemmingen mogen worden gerealiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld woningen, scholen, winkels, recreatiegebieden en kantoren (voor zover niet aan de inrichting gebonden). Ook is een gemeente verplicht in de toelichting van een bestemmingsplan, dat betrekking heeft op het invloedsgebied van de inrichting, conform artikel 13 van het BEVI, het groepsrisico te verantwoorden en aan te geven welke maatregelen ze treft om het te verminderen. Totaal zijn 65 bestemmingsplannen uit de periode 2004-2016 onderzocht, betrekking hebbend op 27 inrichtingen verspreid over het land. Hiertoe is gebruik gemaakt van ruimtelijkeplannen.nl en risicokaart.nl. De gegevens zijn niet geverifieerd bij gemeenten.
Wat is het risico?
Het maatschappelijk belang is groot. Niet voldoen aan de verplichtingen uit het BEVI ten aanzien van doorwerking in bestemmingsplannen kan tot gevolg hebben dat in geval van een incident of ramp (bijvoorbeeld het vrijkomen van een giftige stoffen of een explosie) slachtoffers vallen. Ook al hebben bedrijven voldaan aan hun verplichtingen en is de omgevingsvergunning op orde, als bestemmingsplannen niet op orde zijn kan alsnog een onwenselijke situatie ontstaan. Wanneer wordt toegestaan dat te dicht op de inrichting kan worden gebouwd, dan wel als bijvoorbeeld de zelfraadzaamheid van bewoners van omliggende zorgwoningen niet goed wordt ingeschat en maatregelen zijn daar niet op afgestemd dan worden onnodige risico’s gelopen. Dit heeft kan doden of gewonden tot gevolg hebben, ingeval zich een calamiteit zou voordoen.
Conclusie/ verwachte actie
Op basis van beperkt onderzoek kan worden geconcludeerd dat het BEVI onvoldoende doorwerkt in gemeentelijke bestemmingsplannen. Deze conclusie sluit aan bij resultaten van het onderzoek borging externe veiligheid in Brabantse bestemmingsplannen van 4 juli 2016. Dit onderzoek heeft de provincie Noord-Brabant recentelijk uitgevoerd in het kader van interbestuurlijk toezicht. De ILT kan desgewenst diepgaander onderzoek uitvoeren.