Groene en oranje lijst (afvalcodes)
Wilt u afvalstoffen exporteren of importeren? Bepaal dan hoe de afvalstof is ingedeeld in de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). In bijlagen III en IV staan de zogenoemde Bazel-codes, OESO-codes en Eural-codes. De indeling van de afvalstof bepaalt mede of u mag transporteren.
Groene lijst
Groene lijst afvalstoffen zijn afvalstoffen met weinig risico’s. Ze staan in bijlage III van de EVOA (Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen).
Oranje lijst
Op de oranje lijst (bijlage IV van de EVOA) staan afvalstoffen met een kennisgevingsplicht. De afvalstoffen op de oranje lijst zijn meestal aangemerkt als ‘gevaarlijk’ in de Europese afvalstoffenlijst (Eural). Maar er zijn uitzonderingen. Soms staat afval in bijlage IV van de EVOA terwijl de afvalstof volgens de Eural niet gevaarlijk is. De indeling in de EVOA bepaalt echter of het transport valt onder de informatieplicht, de kennisgevingsplicht of een verbod.
Niet op groene of oranje lijst
Staat de afvalstof niet op de groene of oranje lijst? Dan noemen we de afvalstof 'niet ingedeeld' en geldt dezelfde procedure als bij bijlage IV (oranje lijst).
Meest recente bijlagen III en IV
De bijlagen van de EVOA kunnen bijgewerkt worden. Kijk daarom altijd in de geconsolideerde versie van de EVOA.
Afvalcodes
De soorten afvalstoffen hebben elk eigen codes. Er zijn 3 soorten afvalcodes:
- Bazel-codes. Deze codes zijn onderdeel van het Verdrag van Bazel.
- OESO-codes. Dit zijn de codes uit het OESO-besluit (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).
- Eural-codes. Deze zijn onderdeel van de Europese afvalstoffenlijst (Eural).
Bepalen juiste Eural-codes
De Eural definieert de verschillende soorten afvalstoffen met een code van 6 cijfers. Gaat het om een gevaarlijke afvalstof, dan is een asterisk (*) toegevoegd.
De eerste 2 cijfers van de code verwijzen naar een proces dat als hoofdstuk is opgenomen in de Eural. Het hoofdstuk waarin een afvalstof valt, kunt u vaststellen door de herkomst van de afvalstof op te zoeken.
Heeft u de afvalstof in het hoofdstuk geplaatst, dan moet u binnen het hoofdstuk het subhoofdstuk (een deelproces) vaststellen. De volgende 2 cijfers van de code verwijzen daarnaar.
De laatste 2 cijfers van de Eural-code verwijzen naar een afvalcategorie (een afvalstof afkomstig uit dat deelproces).
De juiste Eural-code kunt u bepalen met het stappenplan in de Handreiking EURAL op afvalcirculair.nl.
Let op: Soms is een afvalstof niet gevaarlijk volgens de Eural, terwijl deze stof wel in bijlage IV van de EVOA is opgenomen. Check daarom altijd in welke EVOA-bijlage de afvalstof staat (zie ook 'Oranje lijst' hierboven).
Ook bestemming en verwerking bepalen procedure
Of u de afvalstoffen mag exporteren, hangt niet alleen af van de afvalstof. Ook de verwerking en bestemming bepalen of u daadwerkelijk mag gaan transporteren. Een stappenplan naar de juiste procedure vindt u op Welke procedure geldt voor uw afvaltransport?.