Het soort afvalstof, de verwerking en de bestemming bepalen welke EVOA-procedure voor u geldt. De stappen op deze pagina helpen u te bepalen wat u moet regelen.
Degene die de afvalstoffen wil (laten) transporteren is de kennisgever. Als kennisgever moet u nagaan of uw transport valt onder:
De algemene informatieverplichting. De opdrachtgever en ontvanger sluiten dan een contract af (bijlage VII-document).
De kennisgevingsprocedure. U vraagt dan toestemming aan voor het transport bij de betrokken autoriteiten.
Een verbod.
De juiste EVOA-procedure bepalen
U kunt op 2 manieren nagaan welke procedure geldt voor uw afvaltransport:
Staat de afvalstof niet op de groene of oranje lijst, dan gaat het om 'niet ingedeelde' stoffen en geldt bijlage IV (oranje lijst). Ga voor meer informatie naar Groene en oranje lijst afvalstoffen.
Informatie over de indeling van kunststofafval, PFAS-houdende grond en baggerspecie, kwik, chroom IV, teerhoudend asfaltgranulaat, lithiumbatterijen en autowrakken vindt u bij Afvalstoffen EVOA.
De verwerking en bestemming bepalen vervolgens of u onder de informatieverplichting valt, of u een EVOA-kennisgeving (toestemming) moet aanvragen of dat er een verbod geldt. Kijk dus in de volgende stappen.
De verwerking van afvalstoffen is in te delen in verwijdering of nuttige toepassing. Nuttige toepassing is recycling, hergebruik, terugwinning, en andere handelingen die gericht zijn op het verkrijgen van secundaire grondstoffen. Onder verwijdering vallen alle handelingen die niet als nuttige toepassing aangemerkt kunnen worden.
Codes voor nuttige toepassing en verwijdering
De EVOA kent 13 handelingen voor nuttige toepassing ('recovery', de R-codes) en 15 handelingen voor verwijdering ('disposal', de D-codes). Zie R- en D-codes verwerking afvalstoffen.
Verwerking en EVOA-procedure
Het transport van niet-gevaarlijke of minder gevaarlijke afvalstoffen die nuttig toegepast worden, kan onder de informatieplicht vallen, kennisgevingsplicht of verbod. Dat hangt af van de bestemming. Kijk in de volgende stappen wat voor u geldt.
Het transport van gevaarlijke afvalstoffen valt vaak onder de kennisgevingsplicht. Of het transport is verboden. Kijk in de volgende stappen wat voor u geldt.
U weet of de afvalstoffen op de groene of oranje lijst zijn ingedeeld. En of de verwerking als nuttig toepassing of verwijdering wordt gezien. U kunt nu aan de hand van de bestemming en herkomst van de afvalstoffen bepalen welke procedure u moet volgen.
Afvaltransport binnen Nederland
Voor transport binnen Nederland geldt de EVOA niet. Meer informatie over binnenlandse afvaltransporten vindt u op het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen.