In 2015 hebben buisleidingexploitanten 173 incidentmeldingen gedaan. Daarvan valt 1 in de categorie ernstig incident. 10 meldingen vallen in de categorie overige incidenten mét schade en 162 betreffen overige incidenten zonder schade. In 2014 deden de exploitanten in deze categorieën respectievelijk 1, 8 en 136 meldingen.
Het aantal KLIC-meldingen in 2015 was 80.850. KLIC-meldingen zijn aankondigingen van met name graafwerkzaamheden. Daarbij vergeleken is het aantal meldingen van incidenten gering.
Voldaan aan meldplicht
Alle exploitanten van buisleidingen die onder de werking van het Besluit externe veiligheid buisleidingen vallen hebben voldaan aan de verplichting om jaarlijks aan de minister het aantal incidenten te melden De meldingen zijn ontvangen van 37 verschillende exploitanten: 23 met uitsluitend olie- en/of gas-leidingen en 14 met leidingen voor overige stoffen, waarvan 4 in combinatie met olie en/of gas.
Werkzaamheden in directe nabijheid leiding
Werkzaamheden in de directe omgeving van de leiding blijken nog steeds de belangrijkste oorzaak voor incidenten. Voordat machinale graafwerkzaamheden mogen aanvangen, moet eerst een KLIC-melding worden gedaan bij het Kadaster. Het aantal KLIC-meldingen in de nabijheid van ondergrondse buisleidingen is in 2015 met ruim 9% gedaald tot 80.850. Het aantal 'gelegen' KLIC-meldingen (dat wil zeggen, werkzaamheden boven of nabij de leiding) is gestegen tot 50.935 en bedraagt nu 63% van het totaal. In 2014 was dit nog 56%.
Geen verschuivingen in oorzaken
In hun jaarlijkse meldingsrapportage geven de exploitanten aan wat naar hun mening de hoofdoorzaak is van incidenten. Als belangrijkste oorzaak voor 2015 geldt 'Geen KLIC-melding' (44%). Dat houdt in dat er verzuimd is een aankondiging te doen van graafwerkzaamheden. Daarna volgt 'Communicatiefout' (21%). Hierbij kun je denken aan een misverstand tussen een buisleidingexploitant en de bestuurder van een graafmachine. Tenslotte is 'Onzorgvuldig graven' verantwoordelijk voor 18% van de incidenten. Gezamenlijk zijn deze 3 oorzaken dus verantwoordelijk voor 83% van de incidenten. In 2014 was dat 84%.