Nationaal gecertificeerd (Lelystad Airport)
Vanwege de passagiers- en vrachtaantallen op de luchthaven Lelystad Airport is deze luchthaven momenteel de enige luchthaven van nationaal belang die gecertificeerd is volgens de nationale normering. Deze luchthaven hoeft daarom niet te voldoen aan de EU-verordening.
De exploitant (beheerder) van een luchthaven van nationaal belang moet voor zowel de inrichting en uitrusting van de luchthaven, als de certificeringseisen, voldoen aan de volgens de Regeling veilig gebruik luchthavens en andere terreinen. Deze eisen zijn gelijk aan de eisen voor een luchthaven van regionale betekenis.
Luchthavenbesluit Lelystad Airport
In het Luchthavenbesluit Lelystad (LHB-L) staan veiligheid- en gezondheid regels over de bestemming en het gebruik van de gronden. Het gaat over regels binnen het luchthavengebied (gronden bestemd voor de start- en landingsbanen) en de gebieden rondom de luchthaven Lelystad (ook wel Lelystad Airport). Gemeenten die hier (deels) binnen liggen moeten rekening houden met beperkingen aan het ruimtegebruik.
Per zone gelden andere beperkingen. Deze kunnen te maken hebben met geluidhinder, risico’s (externe veiligheid) of vliegveiligheid. Dat zijn bijvoorbeeld: hoogte van het object, vogel aantrekkende werking, verstoring apparatuur en vaste laserinstallaties. De beperkingen gelden voor gebouwen en ook voor bouwwerken zoals windturbines. De kaarten waarop per zone is aangegeven welke beperkingen gelden, zijn te vinden in de bijlagen bij het Luchthavenbesluit Lelystad.
Beperkingengebied rond luchthaven Lelystad
Er zijn 8 gemeenten die (deels) binnen het beperkingengebied rond luchthaven Lelystad vallen:
Flevoland
- Lelystad
- Almere
- Zeewolde
- Dronten
Gelderland
- Ermelo
- Harderwijk
- Nunspeet
- Elburg
Gemeenten moeten zich aan de beperkingen van het Luchthavenbesluit Lelystad houden en leggen deze vast in het bestemmingsplan. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de handhaving.
Vergunningverlening ILT
In sommige gevallen mogen gemeenten van de beperkingen uit het Luchthavenbesluit afwijken. Daarvoor vragen ze een verklaring van geen bezwaar (vvgb) bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan. Het kan gaan over geluidhinder en externe veiligheid en over vliegveiligheid (hoogtebeperkingen, risico op botsingen met vogels, verstoring van apparatuur en laser). Dit gaat dan om een aanvraag vvgb of omgevingsvergunning voor tijdelijke bouwwerken (werktuigen) vanwege de hoogte. De vvgb en omgevingsvergunning gelden alleen voor aanvragen gelegen buiten het luchthavengebied.
Aanvraag verklaring van geen bezwaar (vvgb) in MijnILT
Alleen de gemeente (of de omgevingsdienst voor haar) kan een vvgb bij de ILT aanvragen. U kunt dit aanvragen in het webportaal MijnILT. In MijnILT worden uw data digitaal en automatisch verwerkt. Voordeel is ook dat u overzicht heeft van al uw aanvragen of een eerdere aanvraag kan hergebruiken. Om gebruik te maken van MijnILT moet u als organisatie inloggen met eHerkenning. Heeft u geen inlog, gebruik dan het digitale formulier Verklaring van geen bezwaar Lelystad. Dan vervallen wel de voordelen van het digitale dossier.
De behandeltermijn bedraagt maximaal 13 weken, te verlengen met nog eens 13 weken volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De ILT streeft naar een behandeltermijn van 6 tot 8 weken. Voorafgaand aan de vvgb moet worden voldaan aan 1 van de volgende 3 punten:
- Er is een omgevingsvergunning ingediend.
- Er is sprake van een bestemmingsplan.
- Er is een door het college van burgemeester en wethouders goedgekeurde ruimtelijke onderbouwing.
Pas daarna is een besluit over een vvgb mogelijk. Eventuele bijzondere omstandigheden moeten goed onderbouwd zijn.
Vragen
Voor zowel de vliegveiligheid- als leefomgevingsaspecten kunnen gemeenten over een eventuele vvgb aanvraag voor vragen bij de ILT terecht. Neem hiervoor contact op met de ILT.