Onderzoek naar de bronnen van PFAS
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) werkt aan een digitale kaart van Nederland waarop je PFAS-producenten, -handelaren en -gebruikers kan vinden. Metingen maken duidelijk dat er op veel plaatsen in Nederland PFAS aanwezig is. De ILT wil dat de bronnen van PFAS-uitstoot inzichtelijk worden gemaakt zodat bedrijven hiervan bewust zijn en stappen zetten om deze uitstoot te verkleinen of vermijden.
De ILT wil het Europese verbod op PFAS niet afwachten in risicovolle situaties. In samenwerking met bijvoorbeeld de omgevingsdiensten en waterkwaliteitsbeheerders wil ILT eerder kunnen optreden.
Waar haalde de ILT in 2023 voor haar onderzoek de informatie vandaan?
- De ILT verstrekt vergunningen (kennisgevingen) voor de export en import van afval met PFAS. Afval kan PFAS bevatten omdat deze stof in veel producten is verwerkt. De ILT bezoekt dit jaar diverse exporteurs om op basis van deze kennisgevingen een beeld te krijgen.
- De ILT heeft de Universiteit Utrecht (UU) gevraagd onderzoek te doen naar de aanwezigheid van PFAS in het oppervlaktewater van de Maas en de Rijn voor de bereiding van drinkwater. Hierbij wordt onder andere specifiek onderzoek gedaan naar in welke gebieden actieve PFAS-bronnen gezocht moeten worden en hoeveel uitstoot deze zouden vertegenwoordigen.
- Het gebruik van PFOA-blusschuim (PFOA is deel van de PFAS-groep) is aan regels gebonden. Het gebruik zonder opvangvoorziening van het bluswater is niet meer toegestaan. Er geldt onder meer een meldplicht voor het overige gebruik. Dit melden gebeurt nog niet voldoende. De ILT benadert de betrokken instanties en verifieert en analyseert de verkregen informatie.
- Belangrijke informatiebron is het REACH-bureau van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De REACH-registraties (registraties schadelijke stoffen) worden geanalyseerd en gebruikt om de keten naar de feitelijke gebruikers in beeld te krijgen.
- Omgevingsdiensten en waterschappen kunnen in de vergunningverlening en toezicht te maken krijgen met PFAS. Samenwerking met deze diensten levert een beter beeld op van de bedrijven die PFAS gebruiken en mogelijk uitstoten.
- De ILT zoekt actief de internationale uitwisseling van data en samenwerking met omringende landen om maximaal bij te dragen aan het terugdringen van blootstelling aan PFAS. Daar wordt zowel op gebied van vergunningverlening als op gebied van individuele casussen overleg over gevoerd.
- De ILT hoort ook graag van andere diensten welke beeld zij hebben van de PFAS-bronnen in hun (werk)gebied. Daar zoekt de ILT ook actief de samenwerking mee. Maar andersom werkt ook, u kunt de ILT mailen.