Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) zorgt ervoor dat bedrijven die producten maken ook verantwoordelijk zijn voor het inzamelen en hergebruiken van het afval van die producten. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de naleving van deze UPV-regels.

Voor welke producten geldt een UPV?

Een UPV met wettelijke voorschriften is er voor:

Voor de volgende producten geldt een vrijwillige UPV:

Financiële UPV’s zijn er voor:

  • Vochtige doekjes
  • Ballonnen
  • Tabaksproducten met kunststofhoudende filter en losse filters

De UPV richt zich niet alleen op het opruimen en het gebruik van het afval als grondstof. Het gaat steeds meer over het maken van producten die langer meegaan, eenvoudiger gerepareerd kunnen worden of waarvan het afval makkelijker weer is te gebruiken als grondstof voor hetzelfde product.

Regels voor producenten

Bij de UPV gelden regels voor zogenoemde producenten. Dat zijn bedrijven en mensen die producten die onder de UPV vallen als eerste in Nederland verkopen. De UPV verplicht de producenten van dat product een bepaalde hoeveelheid afval in te zamelen. De meeste UPV’s verplichten ook om dat afval weer te gebruiken om nieuwe producten te maken.

Meestal werken de producenten voor de UPV samen in 1 organisatie. Als bijna alle producenten van dat product vrijwillig lid zijn van die organisatie, kan de minister besluiten dat elke producent zijn UPV-taken door die organisatie moet laten uitvoeren. Dat wordt vastgelegd in een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV).

UPV-organisaties hebben verschillende verplichtingen. Op de website van Rijkswaterstaat vindt u meer informatie over welke verplichtingen UPV-organisaties per type product hebben.

Meldplicht voor producenten en importeurs

Producenten of importeurs die producten op de Nederlandse markt brengen die onder de UPV vallen, moeten zich melden bij Rijkswaterstaat. Deze bedrijven moeten ieder jaar Rijkswaterstaat informeren over de hoeveelheid producten die zij hebben verkocht en hoeveel afval zij hebben ingezameld. Ook zijn er, afhankelijk van de productgroep, eisen waarbij zij bijvoorbeeld moeten aangeven welk deel van dat afval is gebruikt om nieuwe producten te maken.

Melden illegaliteit afval

Vermoedt u dat een producent of importeur die één of meerdere UPV-producten op de Nederlandse markt brengt, zich (nog) niet bij Rijkswaterstaat heeft gemeld? Dan kunt u dit het formulier Melding illegaliteit afval (free riders).