Verwerking afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Zo controleert de ILT of bedrijven zich aan de hergebruikstandaard houden. Maar ook of zij AEEA op de juiste manier verwerken.

Aan welke regels moet u zich houden?

Controleer of de verwerkingsregels voor AEEA op uw situatie als afvalverwerker van toepassing zijn. Dit doet u via de regelhulp of het stroomschema. Deze regels zijn gebaseerd op de EU-norm CENELEC-50625.
 

Wat mag zonder certificering?

De volgende handelingen met AEEA zijn zónder certificering toegestaan:

  • Inzamelen
  • Uitsorteren
  • Verhandelen
  • Reparatie of upgraden

Bij het inzamelen en verhandelen van AEEA moet uw bedrijf wel op de VIHB-lijst staan. Het wegmengen van AEEA tussen schroot en oud ijzer is overigens nooit toegestaan.
 

Waar heeft u een certificering voor nodig?

Voor het verwerken van AEEA heeft u een certificaat nodig. Alle handelingen die leiden tot een fysieke wijziging van het apparaat, vallen onder ‘verwerken’. Verwerken omvat ook het pletten, indrukken of knijpen van AEEA waardoor het moeilijker wordt om de apparatuur passend te verwerken.

Wat is passende verwerking AEEA?

Er is sprake van ‘passende verwerking’ als u voldoet aan alle 4 de volgende eisen:

Alleen gecertificeerde verwerkers mogen afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) verwerken. Zij moeten zich daarbij houden aan de CENELEC-standaard. Toch hoeven niet alle handelingen met AEEA door gecertificeerde verwerkers te worden gedaan. 

Scheiden van gevaarlijke afvalstoffen

Een onderdeel van de passende verwerking is het verwijderen van vloeistoffen en gevaarlijke stoffen uit het AEEA. Dit voorkomt dat gevaarlijke afvalstoffen in het milieu terechtkomen. Dit wordt ook wel depollutie genoemd.

In bijlage VII van de Richtlijn 2012/19/EU staan 15 vloeistoffen/gevaarlijke stoffen die u moet verwijderen uit het AEEA voordat dit verder verwerkt mag worden. 

Ook 'tot bezorgdheid aanleiding gevende stoffen' moet u verwijderen. De ILT gebruikt hiervoor de RIVM-lijst met zeer zorgwekkende stoffen.

Verwerking melden bij het WEEE-Register

Als verwerker moet u jaarlijks het gewicht aan door u verwerkte AEEA melden aan het WEEE-register. Hierbij moet u ook aangeven hoeveel daarvan is gebruikt voor nuttige toepassing.