De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) werkt samen met verschillende toezichthouders aan het verbeteren van de leefomgeving van het bedrijf Tata Steel.
Bij het toezicht op Tata Steel werken de toezichthouders elk vanuit hun eigen taak en verantwoordelijkheid:
- De provincie Noord-Holland is als bevoegd gezag primair verantwoordelijk voor de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) bij Tata Steel.
- De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voert de VTH-taken uit in opdracht van de provincie Noord-Holland.
- De ILT draagt vanuit verschillende taken en verantwoordelijkheden bij aan het verbeteren van de leefomgeving rondom het bedrijf Tata Steel.
Rol van de ILT bij Tata Steel
- Wettelijk adviseur bij vergunningverlening door de provincie op grond van de Omgevingswet. De ILT adviseert de provincie bij omgevingswetvergunningen die door Tata Steel worden aangevraagd.
- Interbestuurlijk toezichthouder op de provincie voor de uitvoering van vergunningverlenings-, toezichts- en handhavingstaken (VTH-taken) op milieugebied.
- Toezichthouder op het vervoer van gevaarlijke stoffen, de naleving van de regelgeving rond chemische stoffen (REACH) en afval.
1. Vergunning advies
De ILT adviseert de provincie bij nieuwe vergunningen en bij het aanscherpen van de bestaande vergunningen. De ILT beoordeelt of de (ontwerp)vergunning voldoet aan nationale en Europese milieuregelgeving. Hiermee wil de ILT bereiken dat de provincie de beste beschikbare technieken (BBT) en strenge eisen van de Nederlandse en Europese wetgeving op het gebied van externe veiligheid, afval en luchtemissies opneemt in de vergunningen. De ILT let op de scherpst mogelijke emissie-eisen, waaronder de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), fijnstof, zwaveldioxide en stikstofoxide. Zij beoordeelt ook scherp de toepassing van regelgeving over externe veiligheid (brand- en explosiegevaar) en afvalstoffen in de vergunningverlening.
De ILT kan een verzoek doen om actualisering van een vergunning, bijvoorbeeld wanneer deze te oud of te ver achterloopt op de praktijk. Ook kan de ILT een handhavingsverzoek indienen bij het bevoegde gezag, als deze geen of onvoldoende invulling geeft aan de toezichthoudende taak.
Als het nodig is neemt de ILT juridische maatregelen. Zo zijn er in 2020 twee rechtszaken gevoerd tegen het bevoegd gezag, omdat adviezen of verzoeken van de ILT voor aanscherping van de vergunning, niet werden opgevolgd.
Naast de wettelijke adviestaak van de ILT kan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de ILT om incidenteel advies vragen. Zo heeft de ILT op verzoek van de omgevingsdienst advies uitgebracht over het reductieplan voor zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) van Tata Steel.
2. Interbestuurlijk toezicht
Het interbestuurlijk toezicht (IBT) van de ILT richt zich op de uitvoering van de VTH-milieutaken door de provincie. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voert de wettelijk verplichte taken in mandaat uit namens de Provincie Noord-Holland. De ILT heeft geen bevoegdheid om rechtstreeks interbestuurlijk toezicht uit te oefenen op de omgevingsdienst.
Als blijkt dat de provincie haar wettelijke taken onvoldoende uitvoert kan de ILT interventies plegen, zoals informatie opvragen of vorderen en bestuurlijke gesprekken voeren. Vanuit haar IBT-rol volgt de ILT de opvolging van de aanbevelingen uit het rapport ‘Stof tot nadenken' van de Randstedelijke Rekenkamer door de provincie uit 2021.
3. Toezicht ILT op Tata Steel
De ILT heeft behalve een adviserende en interbestuurlijke taak ook een taak als eerstelijnstoezichthouder op een aantal activiteiten van of bij Tata Steel. Het gaat dan onder meer om het toezicht op vervoer van gevaarlijke stoffen, de naleving van de regelgeving ten aanzien van chemische stoffen (REACH), afval en de verwijdering van asbest door Tata Steel. Op deze onderwerpen voert de ILT periodiek controles uit. Bij geconstateerde overtredingen wordt door de ILT handhavend opgetreden. Zo heeft de ILT in 2023 een last onder dwangsom opgelegd voor overtredingen van de meldingsplicht uit de Wet vervoer gevaarlijke stoffen.